Vidovdan na Kosovu: Policija spremna, Vulinu zabranjen dolazak

Policija Kosova je saopćila da je pripremila poseban operativni plan za četvrtak (Tanjug)

Ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu zabranjeno je da učestvuje na obilježavanju Vidovdana na Gazimestanu, objavio je prištinski portal Indeksonline.

Kako navodi portal, ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli potvrdio je tu informaciju.

Na pitanje u vezi sa srbijanskim zvaničnicima koji su tražili dozvolu za ulazak na Kosovo radi učešća na manifestacijama u četvrtak, Pacolli je rekao da je samo Vulinu zabranjen ulazak.

On, međutim, nije kazao šta je razlog za odbijanje Vulinovog zahtijeva, prenosi Indeksonline.

Policija Kosova je saopćila da je pripremila poseban operativni plan kako bi garantirala javnu sigurnost prije i poslije obilježavanja pravoslavnog praznika Vidovdana.

Kako se dodaje, policija je preduzela sve potrebne mjere za održavanje javnog reda i mira, provođenje zakona, kao i povećanje mjera sigurnosti.

Ne podlijegati provokacijama

“U cilju garantiranja slobode i slobodnog kretanja za sve građane, na lokacijama gdje budu ograničenja, potpune ili djelimične blokade određenih putnih pravaca, u područjima gdje se smatra da će se održavati razne manifestacije, kao što su Priština, Gračanica, Gazimestan… bit će angažiran dovoljan broj službenika policije”, navodi se u saopćenju.

Zavisno od okolnosti koje će se pojaviti kao rezultat priliva vozila i broja učesnika u obilježavanju praznika, policija će preduzimati sve dodatne potrebne radnje da bi garantirala sigurnost, javni red i mir, uključujući usmjeravanja ili druga dodatna ograničenja puteva.

Policija je apelirala na pomoć, povjerenje i razumijevanje svih građana.

Policija, također, apelira na građane da ne podliježu bilo kakvim provokacijama.

Izvor: Agencije