Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja u stanju ‘kliničke smrti’

Doha, Katar
Jedan od zakona ukinuo je izlazne dozvole za većinu migrantskih radnika (AP)

Francuski list Le Monde objavio je članak u kojem stoji kako su se, proteklih 12 mjeseci od kada traje blokada Katara, formirale dvije sukobljene strane koje preko društvenih mreža napadaju jedna drugu, a što prijeti promjenama unutar Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja.

Ovaj list dodaje da je blokada koju su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat odlučile da nametnu Kataru, 5. juna prošle godine, dovela do toga da Vijeće za saradnju zaljevskih zemalja (GCC) “padne u komu”.

U članku dalje stoji kako je namjera Saudijske Arabije da napadne Katar ukoliko nabavi odbrambeni zračni sistem S-400, uzrokovala još veće neslaganje među zemljama koje čine GCC.

Dr. Majid al-Ansari, profesor političke sociologije na Univerzitetu u Kataru, izjavio je da je blokada koja je nametnuta Kataru dovela do rušenja ambicija o jedinstvu koje je imalo Vijeće za saradnju zaljevskih zemalja.

Dodao je da Kuvajt, Katar i Oman nemaju interes da budu dio vijeća kojim dominira Saudijska Arabija.

Klinička smrt

U članku se navodi historijat nastanka Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja, počevši od njegovog osnivanja 1981. godine kao odgovor na islamsku revoluciju u Iranu koja se dogodila 1979. godine, a koje je imalo velike uspjehe na ekonomskom nivou.

U članku se navodi kako je Vijeće započelo proces slobode kretanja ljudi i imovine, pa su stanovnici zemalja članica Vijeća mogli da se kreću, rade i ulažu gdje god su željeli. To je imalo velikog utjecaja za Sultanat Oman i Kraljevinu Bahrein, jer su na taj način bile pomognute od strane drugih bogatih zemalja članica Vijeća.

Međutim, sve ovo je palo u vodu zbog trenutne situacije. Niti jedan od aktera u ovoj priči nije spreman proglasiti smrt Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja, niti da se unutar njega nešto popravi.

Što duže bude trajala ovakva situacija, to će teže biti oživjeti ovo Vijeće koje je trenutno u stanju “kliničke smrti”, zaključuje se u članku.

Izvor: Al Jazeera i agencije