Vijeće Evrope: BiH prijeti crna lista

Novi tekst Nacrta zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma treba hitno ići u parlamentarnu proceduru (Getty Images)

Ukoliko Bosna i Hercegovina do 31. maja ove godine ne usvoji novi zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u skladu sa međunarodnim standardima, Komitet eksperata Vijeća Evrope (VE) za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti – Moneyval će već dan kasnije, 1. juna, uvrstiti BiH na crnu listu Vijeća Evrope.

Odlučeno je to na sjednici Moneyvala u Strasbourgu, potvrđeno je u Uredu Vijeća Evrope u Sarajevu,  javlja Anadolija.

Kako je naglašeno, izdavanje javne izjave je treći korak Moneyvala prema procedurama jačanja usklađenosti.

Neophodna hitna procedura

“Moneyval je otvorio ove procedure u pogledu Bosne i Hercegovine, zbog važnih nedostataka u zakonodavstvu Bosne i Hercegovine u vezi sa sprečavanjem i borbom protiv pranja novca i finansiranjem terorističkih aktivnosti. U skladu sa Poslovnikom o radu, primijenjen je niz koraka od decembra 2010. godine, što je u februaru 2014. kulminiralo misijom na visokom nivou, kako bi se potvrdila zabrinutost Moneyvala vezana za  nepridržavanje Bosne i Hercegovine referentnim dokumentima”, naglašeno je iz Vijeća Evrope.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici u petak iskazalo opredijeljenost da se zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ponovo što prije stavi u parlamentarnu proceduru.

Nacrt izmjena Krivičnog zakona je već pripremljen i bit će razmatran na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara BiH. 

“Zaduženo je Ministarstvo sigurnosti da odmah pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi novi tekst Nacrta zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kako bi hitno bio upućen u parlamentarnu proceduru”, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Taj zaključak Ministarstvo sigurnosti, u saradnji s Generalnim sekretarijatom, odmah će dostaviti Sekretarijatu Moneyvala.   

Izvor: Agencije