Vijeće Evrope pohvalilo Crnu Goru

Vijeće Evrope (VE) objavilo je izvještaj grupe eksperata kojim se prvi put ocjenjuje primjena Konvencije u oblasti borbe protiv trgovine ljudima u Crnoj Gori.

Eksperti ocjenjuju da je država napredovala u toj oblasti, ali da još uvijek mora raditi na identifikaciji žrtava i saradnji s civilnim sektorom.

U crnogorskoj Vladi kažu da će strategija usvojena u četvrtak za period do 2018. godine ispraviti sve nedostatke.

Izvještaj VE pokazuje da je Crna Gora posljednjih godina napredovala u borbi protiv trgovine ljudima, osnovala Kancelariju, donijela strategije i memorandume, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović iz Podgorice.

Sklonište za žrtve

Jedna od važnih stavki je i Sklonište za žrtve trgovine, gdje je od 2004. godine boravilo na desetine osoba, pretežno iz regiona.

“Sklonište za žrtve traffickinga pruža podršku, pomoć prije svega ženama i djeci, njima najviše, a onda i muškarcima, ne žrtvama seksualne, već radne eksploatacije”, objašnjava Aida Petrović, koordinatorica Skloništa.

No, Grupa eksperata za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) ima i zamjerke: traži se bolja koordinacija sistema, snažnija integracija civilnog sektora i redefinicija pojma “žrtva”, koja se koristi samo kod pravosnažnih presuda.

“To je jedna vrlo uska definicija, za razliku od definicije po konvenciji, po kojoj je žrtva trgovanja ljudima svaka osoba koja je podvrgnuta traffickingu i bez obzira na to da li je počinilac kaznenog djela uhapšen, procesuiran i u konačnom osuđen”, kaže Davor Derenčinović, GRETA-in izvjestilac za Crnu Goru.

U GRETA-i ističu da bolja identifikacija žrtava omogućava efikasniju pomoć i rehabilitaciju. Kažu da je broj identificiranih od 22 osobe za sedam godina mali.

“Ako pogledate statistiku, imate utisak da se problem smanjuje, jer brojevi opadaju, ali izvještaj naglašava da to nije pravi pristup za brojanje žrtava trafikinga”, govori Petya Nestorova iz GRETA-e.

Preporuke GRETA-e su i poboljšanje kaznenog sistema, kao i to da žrtve i svjedoci moraju uživati posebnu zaštitu, što do sada nije bio slučaj.

U crnogorskoj Vladi kažu da je od 2004. godine do danas bilo 37 presuda u oblasti traffickinga. Država, dodaju, ima sve kapacitete za borbu, pa i novu startegiju koja će riješiti sve slabosti sistema.

Formalna kazna ne postoji

Izvještaj o trgovini ljudima odrazit će se i na oktobarski izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore.

“Nije u pitanju samo trgovina ljudima, koja je jako veliki problem i mora biti eliminirana, već obraćamo pažnju i na sve probleme pod poglavljima 23. i 24., jer imaju najveći utjecaj na život ljudi i najvažnija su u oblasti ljudskih prava i vrijednosti i principa EU”, kaže Peter Stano iz EK-a.

Nakon ovog izvještaja o borbi protiv trgovine ljudima, sljedeći bi mogao uslijediti za dvije godine, kada bi se vidjelo koliko je pomenutih preporuka primijenjeno u praksi.

Iako formalna kazna za njihovo nepoštovanje ne postoji, u EK-a ističu da to uvijek može biti zastoj u napretku države na putu evropskih integracija.

Izvor: Al Jazeera