Oglasi

Vijeće Evrope upozorava na rast ksenofobnog populizma

Populisti migraciju smatraju prijetnjom društvenoj koheziji i sigurnosti, često zanemarujući dokaze temeljene na činjenicama.
Migranti, Izbjeglice, EUNiz zemalja najavio je da će odbaciti sporazum, a kao razlog uglavnom navode unutrašnje imigracijske politikeEPA - Ilustracija

U Evropi je na djelu "stalni rast" ksenofobnog populizma i govora mržnje, upozorila je stručna grupa Vijeća Evrope, prenosi u petak agencija dpa.

Populisti migraciju smatraju prijetnjom društvenoj koheziji i sigurnosti, često zanemarujući "dokaze temeljene na činjenicama", istaknula je Komisija Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije u svom godišnjem izvještaju objavljenom u petak.

Stručna grupa upozorila je da se zabrinutost za sigurnost koristi kako bi se "opravdalo rašireno balansiranje s temeljnim ljudskim pravima migranata i drugih ranjivih grupa".

Migracijska kontrola

Stručnjaci kažu da, iako je nekoliko evropskih zemalja posvećeno velikim naporima da integriraju izbjeglice, posebno na području smještaja, obrazovanja i zapošljavanja, i dalje se previše naglašava migracijska kontrola.

Vlade bi "trebale promijeniti svoje narative kako bi oni bili ujednačeniji i bazirani na činjenicama u kojima se naglašava pozitivan doprinos dobro vođene migracije", rekao je predsjedajući komisije Jean-Paul Lehners.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.