Vijeće Evrope: Zaštititi djecu izbjeglice od krijumčara

Jagland je rekao da djecu ne treba smještati u centre za prihvat izbjeglica, osim u izuzetnim okolnostima (AP)

Generalni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland pozvao je države članice tog Vijeća da poduzmu hitne akcije kako bi se djeca izbjeglica koja dolaze u Europu zaštitila od kriminalaca, kako se ne bi zadržavala u prihvatnim centrima i kako bi se unaprijedile procedure za procjenu starosti izbjeglica.

Kako se navodi u priopćenju Vijeća Europe, on je u pismu koje je u srijedu poslao šefovima vlada svih 47 zemalja članica Vijeća Europe zajedno s dokumentom u kojem se predlaže niz prioritetnih mjera, naveo da je apsolutni prioritet spriječiti da djeca postanu žrtve nasilja, zlostavljanja, eksploatacije i krijumčarenja.

‘Raj za krijumčare’

“Prioritet svih europskih vlada sada je osiguranje međunarodne zaštite djece, koja bježe od rata, nasilja i progona”, naveo je Jagland.

On je ocijenio da je izbjeglička kriza “raj za krijumčare” i istaknuo da tisuće djece bježi od rata samo da bi nestalo u nekom od europskih društava, kako stoji u priopćenju.

“Teško je zamisliti veći moralni imperativ od sigurnosti ovih dječaka i djevojčica”, poručio je Jagland, kako prenosi Tanjug.

Istaknuo je kako je neophodno da se uspostave brze procedure za imenovanje legalnih skrbnika za djecu bez pratnje i osigura održivi i siguran smještaj, u kojem će djeca biti pod nadzorom adekvatno obučenog osoblja ili hranitelja.

Procedura procjene starosti

Jagland je, također, naveo da djecu ne treba smještati u centre za prihvat izbjeglica i migranata, osim u izuzetnim okolnostima i na najkraći mogući period.

On je dodao da bi trebalo poboljšati i procedure za procjenu starosti.

“Kada nije sigurno koliko je dijete staro, pretpostavka bi trebala biti da je ono maloljetno i stoga bi trebalo uživati specijalne mjere zaštite do provjere godina starosti”, naveo je Jagland. 

Izvor: Agencije