Vijeće ministara BiH odobrilo povećanje akciza na gorivo

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednici podržalo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, čime će gorivo uskoro poskupjeti za 15 feninga (7,7, eurocenti) po litru.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je kako je povećanje trošarina na gorivo bio jedan od uvjeta za nastavak aranžmana s MMF-om.

No, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, kao predstavnici Saveza za promjene u Vijeću ministara BiH, glasali su protiv takve odluke.

“Crnadak i ja smo glasali protiv, iako podržavamo reformski put BiH i razvoj infrastrukture. Tražili smo da se kroz ovaj novi namet od 0,15 konvertibilnih maraka proizvede, ostvari i obezbjedi minimalni nivo zaštite za one koji će biti po ovom pitanju najugroženiji. U ovom slučaju to su poljoprivrednici”, rekao je Šarović.

Uvesti plavi dizel za poljoprivrednike

Naveo je i kako su u razgovorima s predstavnicima MMF-a, ali i Vlade Republike Srpske, iz Saveza za promjene u više navrata tražili da se ili uvede kategorija plavog dizela, ili da se na neki drugi način pomogne poljoprivrednicima.

“Predlagali smo i dva dodatna modela da se od ovog iznosa jedan dio odvoji direktno u budžete entiteta i da se ovaj novac da poljoprivrednicima kako bi se ublažile posljedice adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ili da se novi namet ne odnosi na poljoprivrednike kako bi im se na ovaj način pomoglo. Očito nije bilo razumijevanja za naš stav. Ne mislim na moje kolege u Savjetu ministara BiH, koji su u ranijim slučajevima podržavale pitanje plavog dizela. Očito od predstavnika Vlade Republike Srpske i MMF-a nije bilo razumijevanja”, rekao je Šarović.

Najavio je i kako će se kroz parlamentarnu proceduru pokušati prepoznati ima li prostora da se kroz amandman ili na neki drugi način utječe da se upotpuni set zakona s mjerama koje se odnose na poljoprivredni sektor u BiH.

Bevanda: Ne krpimo rupe u budžetima

Ministar financija i trezora BiH, Vjekoslav Bevanda pokušao je razdvojiti učinke, u slučaju da zakon prođe parlamentarnu proceduru.

“Ispunili smo uvjete MMF-a, pa će i entiteti i Brčko distrikt dobiti drugu tranšu. Imamo ugovoreno i u fazi dogovaranja je 800 milijuna konvertibilnih maraka (409 milijuna eura) za cestogradnju, prije svega za autoput kroz koridor 5C i ostale ceste”, rekao je Bevanda.

Podsjetio je i da su napravljene dubinske analize javnih poduzeća za ceste i autoceste, te se pokazalo da “ne mogu više držati teret zaduženja”.

Bevanda je rekao i da sredstva od trošarina “neće ići na krpljenje proračunskih rupa već na račune autocesta oba bh. entiteta”.

“Novac neće biti korišten za gradnju, već će biti kolateral za ugovorene kredite, koji će omogućiti gradnju”, istaknuo je Bevanda.

Izvor: Al Jazeera i agencije