Vijeće ministara BiH prihvatilo Ugovor o Transportnoj zajednici

BiH jedina nije potpisala Ugovor o Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope na samitu u Trstu (Fena)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo je u utorak Ugovor o Transportnoj zajednici, potvrdio je novinarima u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Potvrdio je da će odluke o predstavljanju Bosne i Hercegovine u toj zajednici donositi nadležna ministarstva Vijeća ministara te entiteta Federacija Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, što je i bilo najveće pitanje.

Bosna i Hercegovina jedina nije potpisala Ugovor o Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope na samitu zemalja zapadnog Balkana u Trstu, zbog blokade iz RS-a.

Upitnik Evropske unije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kazao je ranije da do kraja godine treba završiti posao oko Upitnika Evropske unije kako bi Bosna i Hercegovina bi početkom naredne dobila status kandidata.

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine ranije je saopćilo da se ne slaže s prijedlogom Vlade RS-a po kojem bi stav bh. države u okviru Transportne zajednice jugoistočne Evrope naizmjenično i “po sistemu rotacije” zastupala tri ministarstva – državno i dva entitetska.

Iz tog ministarstva su naveli kako zaključci Vlade RS-a, usvojeni u julu, nisu prihvatljivi Vijeću ministara, jer su “procedure već dogovorene sa zemljama zapadnog Balkana, koje su i potpisnice Ugovora o osnivanju Transportne zajednice jugoistočne Evrope”.

Izvor: Agencije