Vijeće ministara BiH: Vraćen iznos takse za gostujuće umjetnike

Ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo upozorio da će primjenom propisa biti ugrožen festivalski, umjetnički i život kulturnih djelatnosti u BiH (Al Jazeera)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u utorak usvojilo izmjenu Odluke o izmjeni tarife administrativnih taksi kojom se vraća iznos ranije takse za gostujuće umjetnike u oblasti kulture.

Time je riješeno pitanje na koje su ukazivali djelatnici iz oblasti kulture, a u vezi s velikim brojem posjeta i održavanjem raznih kulturnih manifestacija, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Ranija odluka o izmjeni tarife administrativnih taksi prošla bi nezapaženo da se u javnosti nije oglasio ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, koji je upozorio da će primjenom propisa biti ugrožen festivalski, umjetnički i život kulturnih djelatnosti u Bosni i Hercegovini.

Sa 2,5 na 50 eura

Ovim propisom izdavanje potvrde o prijavi rada za gostujuće strane umjetnike povećana je sa dosadašnjih pet konvertibilnih maraka (2,5 eura) na 100 KM (50 eura), čime su se izvođački i predavački troškovi umjetnika koji nisu iz Bosne i Hercegovine astronomski povećali.

“Radi se o potvrdi o prijavi rada koju naši organizatori moraju obezbijediti kada dovode izvođače i umjetnike iz drugih zemalja. Do zadnje odluke potvrda je iznosila pet KM, a sa ovom odlukom ona iznosi 100 KM. Sad možete zamisliti šta to znači za [festival] MESS”, rekao je ranije za Al Jazeeru Kurić.

“Ako vam dođe deset ansambala sa 50 ljudi, to je 500 ljudi i zamislite kolika je sada to cifra. Do sada ste plaćali pet KM umjetniku, što je 2.500 KM, a sada morate 50.000 KM dati državi da bi im obezbijedili smještaj”, objasnio je kantonalni ministar.

Izvor: Al Jazeera i agencije