Vijeće ministara BiH za kazne za negiranje genocida

Ministarstvo pravde dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj zakonodavnoj proceduri (Fena)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se definira pojam javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Navodi se da onaj “ko putem štampe, radija, televizije, kompjuterskih sistema ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno podstrekava ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima poziva na nasilje i mržnju usmjerenu protiv grupe ili nekog člana takve grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalni ili etničku pripadnost, spol, spolno opredjeljenje, rodni identitet, invaliditet ili bilo koje druge osobine, u slučaju kada je počinjenje izvršeno na način koji će poticati na nasilje i mržnju protiv grupe osoba ili člana neke grupe, o čemu odlučuje sud, kaznit će se kaznom zatvora najmanje jednu godinu”, prenosi Fena.

Kaznom iz prethodnog stava kaznit će se i onaj “ko na način kojim se podstrekava na nasilje ili mržnju protiv grupe ljudi ili nekog člana takve grupe zbog njihove rase, boje kože, vjeroispovijesti, porijekla ili nacionalne ili etničke pripadnosti, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili bilo koje druge osobine javno odobrava, poriče ili grubo umanjuje, pravosnažnom odlukom međunarodnog ili domaćeg suda utvrđen zločin genocida, zločin protiv čovječnosti i ratni zločin iz člana 6., 7. i 8. Statuta stalnog Međunarodnog krivičnog suda ili zločin iz člana 6. Povelje Međunarodnog vojnog suda, pridružene Londonskom sporazumu od 8. avgusta 1945. godine i drugog međunarodnog suda koji prihvata Bosna i Hercegovina”.

Prijedlogom zakona definirano je da se kazna zatvora zamjenjuje novčanom kaznom tako što se svaki dan izrečene kazne zatvora izjednačava sa 100 konvertibilnih maraka (50 eura) novčane kazne.

Zakonske odredbe koje reguliraju zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom neće se primjenjivati na počinioce krivičnih djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine i krivičnih djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Kućni zatvor

Predloženim zakonom predviđeno je izvršavanje kazne “kućnim zatvorom s elektronskim nadzorom”, čime bi se uštedjela znatna finansijska sredstva i rasteretili zatvorski sistem i ljudski resursi.

Ovakav način izvršenja kazne zatvora primjenjivao bi se za osobe koje su osuđene na kaznu zatvora do jedne godine, što podrazumijeva da je riječ o lakšim krivičnim djelima.

Ovaj način izdržavanja kazne znatno će doprinijeti pravovremenom upućivanju na izdržavanje kazne zatvora počinilaca osuđenih na duže kazne, odnosno za teža krivična djela.

Predloženim izmjenama propisano je da osuđeni za krivično djelo protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom može biti uvjetno otpušten nakon izdržane dvije trećine te kazne.

Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona propisano je da se amnestija ne može dati za krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine i krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, čime je ispunjena preporuka Radne grupe za prisilne nestanke.

Predlagač, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na razmatranje po skraćenoj zakonodavnoj proceduri, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije