Vijeće muftija: Hidžab je vjerska obaveza

Zabrana nošenja marame u pravosudnim institucijama predstavlja kršenje prava, smatra Vijeće muftija (Anadolija)

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijelo je fetvu da je hidžab, odnosno marama koju nose muslimanke, “vjerska obaveza i odjevna praksa muslimanke propisana osnovnim izvorima islama”.

Takvu je vjersku odredbu, koju potpisuje reisul-ulema Husein ef. Kavazović, Vijeće muftija donijelo nakon što je razmatralo implikacije zaključka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV), kojim se daje tumačenje zakonskih odredbi o sudovima u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, te odredbi o sudačkim i tužilačkim kodeksima.

U dopisu poslanom svim sudovima i tužiteljstvima u Bosni i Hercegovini, VSTV je čelnim ljudima tih institucija skrenuo pozornost na zabranu nošenja vjerskih simbola i obilježja u pravosudnim institucijama BiH.

Vijeće muftija smatra da se takva odluka odnosi na vjerske slobode i prava žena muslimanki koje nose hidžab, odnosno maramu na glavi, “posebno imajući u vidu pokušaje nekih članova VSTV-a da vlastitim tumačenjem opće zakonske odredbe podvedu hidžab/ maramu pod tu zabranu, upuštajući se pri tome u tumačenje islamskih simbola i obilježja, a što nije u njihovoj nadležnosti niti kompetenciji”.

“U užem značenju pojam hidžab se koristi kao sinonim za pokrivanje glave mahramom, a u širem smislu kao poseban stil odijevanja koji je u skladu s islamskim normama. U odnosu na međunarodne kodifikacije ljudskih prava, hidžab spada u domen ispovijedanja vjere”, navodi se u fetvi.

“Prema tumačenju naše (hanefijske) pravne škole te većine ostalih pravnih škola i samostalnih mudžtehida, hidžab u širem smislu podrazumijeva pokrivanje cijelog tijela izuzev lica i šaka. Pokrivanje lica (nikab, burka, feredža) ne spada u vjerske obaveze muslimanke”, ukazuje Vijeće muftija.

‘Zabrana je kršenje vjerskih i ljudskih prava’

Po njihovom stajalištu, “hidžab, odnosno mahrama u islamskoj tradiciji, ne tretira se kao poseban vjerski simbol i obilježje, kao što to nisu ni ostali odjevni predmeti kojima se pokrivaju drugi dijelovi ljudskog tijela a koji, također, čine sastavni dio odjevne prakse muslimanke, te stoga ne mogu biti obuhvaćeni zakonskom odredbom o zabrani isticanja vjerskih simbola i obilježja u pravosudnim institucijama”.

“Podržavajući načelno zakonsku odredbu o zabrani isticanja vjerskih simbola i obilježja u pravosudnim institucijama, kao i princip odvojenosti vjerskih institucija i države, te uzimajući u obzir činjenicu da mahrama koju nose muslimanke ne predstavlja simbol i obilježje islama, Vijeće muftija smatra da bi zabrana nošenja mahrame ženama muslimankama u pravosudnim i drugim institucijama predstavljala flagrantan oblik diskriminacije i kršenje njihovih vjerskih i ljudskih prava”, poručuje Vijeće muftija.

Navode i kako “nema mjesta bojazni da bi nošenje mahrame, kao manifestacije prava na slobodu vjere, moglo uzrokovati vjerski motiviranu pristrasnost”.

“Nekorektno je i nepravedno pripisivati nekome pristrasnost na osnovu Ustavom i zakonom zagarantiranog manifestiranja prava na slobodu vjere”, zaključuje Vijeće muftija u fetvi koju potpisuje ef. Kavazović.

Izvor: Al Jazeera