Vijeće NATO-Rusija prvi put nakon trovanja Skripalja

Ukrajina, Separatisti
NATO je zbog Ukrajine suspendirao praktičnu suradnju s Moskvom, ali i ostavio otvorena vrata za politički dijalog (EPA)

NATO će u četvrtak prvi puta održati službene razgovore s Rusijom od pokušaja ubojstva trovanjem bivšeg dvostrukog agenta Kremlja i Velike Britanije Sergeja Skripalja, u trenutku kada sve više rastu napetosti s Moskvom, javlja AFP.

“Sastanak Vijeća NATO-Rusija bit će održan 31. svibnja”, priopćila je Oana Lungescu, glasnogovornica Saveza, prenosi Hina.

Taj sedmi po redu sastanak u posljednje dvije godine biti će posvećen sukobu u Ukrajini, uključujući i optužbe na račun Moskve da podupire proruske separatiste na istoku zemlje.

Stoltenberg: Važno je razgovarati s Rusijom

“Važno je razgovarati s Rusijom”, kazao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Dužnosnici Sjeveroatlantskog saveza tvrde da se radi o važnoj platformi za dijalog.

NATO je zbog, kako ocjenjuju, ruske agresije u Ukrajini, suspendirao praktičnu suradnju s Moskvom, ali “i ostavio otvorena vrata za politički dijalog”.

Sastanak Vijeća NATO-Rusija održat će se iza zatvorenih vrata.

Bivši dvostruki agent Sergej Skripalj pušten je nedavno iz bolnice, dva mjeseca nakon incidenta u Salisburyju.

Skripalj i njegova kći Julija pronađeni su bez svijesti u tom engleskom gradu 4. ožujka i više tjedana su bili u kritičnom stanju.

Pogoršanje odnosa i protjerivanje diplomata

Julija se oporavila mnogo brže od svojeg oca i otpuštena je iz bolnice ranije.

Velika Britanija je je priopćila da su oni otrovani nervnim agensom i tvrdila da Rusija stoji iza napada, što Moskva negira.

Ovaj događaj doveo je do pogoršanja odnosa Rusije i Zapada, koje je, između ostalog, rezultiralo uzajamnim protjerivanjem diplomata.

Najprije su to učinile Sjedinjene Američke Države i većina zemalja Europske unije, kao i još neke europske zemlje, da bi potom Moskva uzvratila istom mjerom.

Izvor: Agencije