Vijeće sigurnosti hitno zasjeda zbog ispaljivanja rakete Sj. Koreje

SAD je upozorio lidere Sjeverne Koreje da će biti potpuno uništeni ako dođe do rata (AP)

SAD, Japan i Južna Koreja zatražili su hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog ispaljivanja balističkog projektila koje je u nedjelju izvršila Sjeverna Koreja, kazao je Reutersu glasnogovornik SAD-a u UN-u.

Prema njegovim riječima, SAD očekuje sjednicu Vijeća sigurnosti već u ponedjeljak popodne po američkom vremenu.

Na toj sjednici trebalo bi se raspravljati o mjerama protiv Sjeverne Koreje zbog njezine najnovije “raketne provokacije”.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un tijekom novogodišnjeg govora izjavio je kako je njegova zemlja blizu testiranja interkontinentalnog balističkog projektila, no južnokorejski izvori smatraju kako ipak nije bila riječ o toj vrsti oružja.

‘Očekivana provokacija’

Bijela kuća objavila je kako je očekivala sjevernokorejsku “provokaciju” vrlo brzo po stupanju nove administracije na vlast te kako će razmotriti sve opcije prilikom svog odgovora, uključujući i financijske sankcije, kao i ubrzano postavljanje obrambenih sustava u Južnoj Koreji.

Trumpova je administracija najavila i jači pritisak na Kinu kako bi obuzdala Sjevernu Koreju.

Prema američkim saznanjima, sjevernokorejski projektil nije za posljedicu imao nuklearnu eksploziju.

Japanski premijer Shinzo Abe ispaljivanje projektila nazvao je “potpuno neprihvatljivim”, a podršku mu je pružio i američki predsjednik Donald Trump.

Raketa srednjeg dometa

Prethodno je Sjeverna Koreja potvrdila uspješno lansiranje novog tipa balističke rakete srednjeg do dugog dometa.

Kim Jong-un osobno je zapovijedio testiranje novog oružja, za koje Pjongjang tvrdi da je sposobno nositi nuklearnu bojevu glavu, prenio je Reuters pozivajući se na sjevernokorejsku novinsku agenciju KCNA.

Vojni izvori Južne Koreje naveli su da je raketa dosegnula visinu od 550 kilometara i potom pala u more nakon što je prešla razdaljinu od 500 kilometara.

Ministarstvo obrane Južne Koreje potvrdilo je da je raketa lansirana iz zrakoplovne baze u proviniciji Sjeverni Pjongan.

Pentagon je priopćio kako, po njihovim spoznajama, nije riječ o interkontinentalnoj balističkoj raketi.

Lansiranje rakete uslijedilo je samo dan nakon što se američki predsjednik Donald Trump u Washingtonu sastao s japanskim premijerom Abeom i dva dana nakon telefonskog razgovora s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije