Vijeće sigurnosti: Novi veto Rusije na rezoluciju o Siriji

Deset država je glasalo za tekst rezolucije, uz Rusiju joj se usprotivila i Bolivija, a suzdržani su bili Kina, Etiopija i Kazahstan (EPA)

Rusija je ponovo uložila veto u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi zaštitila sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i blokirala današnji pokušaj zapadnih sila da osude napad hemijskim oružjem u Siriji, te da primoraju sirijsku Vladu da sarađuje sa istražiteljima.

Kako navode agencije, Kina, koja je u proteklih šest godina, koliko traje rat u Siriji,  također stavljala veto na šest rezolucija, večeras je bila suzdržana tokom glasanja, a to su uradile i Etiopija i Kazahstan.

Deset država je glasalo za tekst rezolucije, dok joj se uz Rusiju usprotivila i Bolivija.

Pitanje ekspertima

Zamjenik ruskog ambasadora u UN-u Vladimir Safronkov izjavio je na sjednici kako će američka provokacija, kako je okarakterizirao napad SAD-a na zračnu bazu u Siriji, samo ohrabriti one koji žele vojno rješenje šestogodišnjeg sirijskog rata, prenosi agencija AP.

Safronkov je rekao kako treba istražiti eventualni hemijski napad i zapitao se kako su francuski eksperti utvrdili ko je odgovoran za napad kada niko nije posjetio mjesto gdje se napad dogodio.

On je, također, optužio britanskog ambasadora u UN-u Matthewa Rycrofta da je mnogo zainteresiraniji za promjenu režima u Siriji nego da u Siriju dođe mir.

Safronkov je istakao kako je političko rješenje jedini način da se u Siriju vrate mir i smanje tenzije na Bliskom istoku.

Ambasadorica SAD-a u UN-u Nikki Haley upozorila je da Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti da ponovna upotreba hemijskog oružja prođe bez odgovora.

„Nećemo gledati na drugu stranu. Pažljivo pratimo šta režim radi“, rekla je ona i upozorila Rusiju da izolira sebe svaki put kada avioni sirijskog predsjednika Bashara al-Assada bace bombe na civile i svaki put kada Assad pokušava dovesti do gladi novu zajednicu.

Rycroft je rekao kako su britanski naučnici analizirali uzorke sa mjesta gdje se dogodio napad i zaključili kako je upotrijebljen sarin ili supstanca slična sarinu.

Velika Britanija zbog toga dijeli procjenu SAD-a kako je veoma vjerovatno da je sirijski režim odgovoran za napad sarinom na mjesto u pokrajini Idlib 4. aprila.

Poginulo 87 civila

U rezoluciji se sirijska Vlada pozivala da objavi planove letenja i druge informacije o vojnoj operaciji 4. aprila kada je izvršen napad na Idlib. Tražio se i pristup zrakoplovnim bazama za istražitelje UN-a.

U ovom napadu je poginulo najmanje 87 civila, među kojima 31 dijete.

Napad u provinciji Idlib već istražuje Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), a ukoliko utvrde da je ta vrsta oružja korištena, onda će OPCW i UN zajednički pokušati da utvrde ko je odgovoran za taj incident.

Izvor: Agencije