Vijeće sigurnosti prijeti Sj. Koreji novim sankcijama

Vijeće sigurnosti zaprijetilo je 'novim značajnim mjerama, uključujući sankcije' (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija najoštrije je osudilo najnoviju raketnu probu Sjeverne Koreje i zaprijetilo da će uvesti nove sankcije Pjongjangu zbog njegovog “izuzetno destabilizirajućeg ponašanja”.

U jednoglasno izdanom saopćenju Vijeće sigurnosti zahtijeva da Sjeverna Koreja ne sprovodi dodatne nuklearne probe i ocjenjuje da su “nelegalne raketne aktivnosti” te zemlje “uveliko povećale napetosti u regionu i šire”, prenio je AFP.

Vijeće sigurnosti zaprijetilo je “novim značajnim mjerama, uključujući sankcije” u cilju rješavanja krize povezane sa sjevernokorejskim raketnim lansiranjima.

Dok se u ranijim saopćenjima upozoravalo na nove mjere, u usaglašenom tekstu posebno se spominju sankcije, što nagovještava oštriji stav Vijeća, navodi francuska agencija.

Rusija blokirala prethodnu verziju

Saopćenje Vijeća sigurnosti UN-a, čiji je nacrt izradio SAD, usaglašeno je nakon što je Rusija insistirala na tome da se u konačnom tekstu istakne potreba za mirnim rješenjem “kroz dijalog”.

Rusija je, inače, blokirala prethodnu verziju saopćenja – koje je Vijeće sigurnosti donijelo nakon što je Sjeverna Koreja u subotu pokušala izvršiti raketnu probu – iako je Kina, saveznica Pjongjanga, podržala tu verziju.

Ruski predstavnik Pjotr Iljičev, međutim, negirao je da je Rusija blokirala saopćenje i rekao da je SAD “naglo” prekinuo pregovore o zajedničkom stavu, navodi francuska agencija.

AFP podsjeća da je za saopćenje Vijeća sigurnosti potreban konsenzus svih 15 članica tog tijela.

Sjedinjene Države, koje ovog mjeseca predsjedavaju Vijećem, zakazale su za narednu sedmicu sastanak na ministarskom nivou o Sjevernoj Koreji, kojim će predsjedavati američki državni sekretar Rex Tillerson.

Iako se ne očekuje da će na sastanku 28. aprila biti usvojena bilo kakva rezolucija, očekuje se da će Sjedinjene Države i njeni saveznici pojačati pritisak na Kinu da iskoristi svoj utjecaj i obuzda Pjongjang, zaključuje francuska agencija.

Izvor: Agencije