Oglasi

Vijeće sigurnosti se mora ujediniti o Siriji

Generalni sekretar UN-a poručio da nema izgleda za okončanje rata u Siriji u kojem su do sada poginule 44.000 ljudi.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon izjavio je da nema izgleda za okončanje 21-mjesečnog sukoba u Siriji niti za početak političkog dijaloga Vlade i opozicije. 

Na konferenciji za novinare na isteku godine, Ban je rekao kako je jedini način da se zaustavi nasilje političko rješenje i ponovno je pozvao duboko podijeljeno Vijeće sigurnosti UN-a da se ujedini i da "veoma jak politički pravac" objema stranama, javio je AP. 

"Sirija je godinu počela sukobom, završava je u ratu", rekao je Ban. "Svakim danom broj poginulih raste, a svakog mjeseca prelijevanje krize u region je sve veće."

Masovne žrtve

Sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava saopćila je da je u sukobima u Siriji, od marta 2011. godine do danas, poginulo više od 44.000 ljudi, prenio je Tanjug.

"Za 21 mjesec ubijene su najmanje 44.063 ljudi", rekao je direktor te organizacije Rami Abdel Rahman.

Prema njegovim riječima, 30.819 ubijenih su civili, 1.482 vojnika prebjegla su na stranu Slobodne sirijske vojske, a 10.978 su vojnici i 784 ljudi čiji identitet nije moguće utvrditi.

"Hiljade poginulih civila su pobunjenici", naveo je Abdel Rahman i istakao da stvaran broj poginulih od početka pobune protiv sirijskog režima nije moguće utvrditi i da je vjerovatno znatno veći.

Samo u srijedu, u nasilju širom Sirije poginulo je 93 ljudi, prenio je AFP.

Rat u Siriji sve više postaje sektaški, u kome se s jedne strane nalazi vladajuća zajednica alavita protiv većinske zajednice sunita, dok inostrani borci pomažu objema stranama, upozorili su u četvrtak istražitelji UN-a za ljudska prava.

"Dok se borbe između Vladinih i antivladinih naoružanih snaga približavaju drugoj godini trajanja, konflikt postaje pretežno sektaški po prirodi", saopćila je nezavisna istražna grupa na čelu sa brazilskim stručnjakom Paulom Pinheirom, prenijela je agencija Reuters.

U posljednjem izvještaju te istražne grupe navedeno je i to da snage sirijskog režima intenziviraju zračne napade, uključujući granatiranja bolnica, a da su ti napadi "nesrazmjerni".

Neprijateljstva s obje strane predstavljaju "kršenja međunarodnog prava", stoji u izvještaju.

'Strani borci'

Veliki broj "stranih boraca" koji su došli u Siriju da bi se pridružili pobunjenicima su suniti iz drugih bliskoistočnih zemalja i sjeverne Afrike.

Libanska šiitska grupa Hezbollah potvrdila je da se njeni članovi u Siriji bore na strani Vladinih snaga. Ima izvještaja i da su irački šiiti došli da se bore u Siriji, a Iran je potvrdio u septembru da njihova Revolucionarna garda pruža pomoć Siriji, navodi se u izvještaju. 

Izvještaj grupe istražitelja UN-a pokriva period od 28. septembra do 16. decembra.

Izvor: Agencije