Vijeće sigurnosti UN danas o Kosovu

Ban je ocijenio da bi se prištinske vlasti sada trebale više posvetiti izazovima s kojima se Kosovo i dalje suočava (EPA)

Vijeće sigurnosti UN danas će održati sjednicu posvećenu Kosovu, na kojoj će razmotriti najnoviji izvještaj generalnog sekretara UN Ban Ki-moona, a stavove Srbije zastupat će prvi potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić.

Uoči sjednice, Dačić će razgovarati sa Banom, a tokom dana sastat će se i sa ambasadorom Kine Liu Jieyiem, koji predsjedava sjednicom Vijeća sigurnosti, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije, prenosi Tanjug.

Generalni sekretar UN je, u redovnom tromjesečnom izvještaju o radu UNMIK-a, pozvao kosovske vlasti da brzo uspostave Specijalni sud za ratne zločine i da udvostruče napore kako bi se osigurao čvršći konsenzus u vezi sa tim pitanjem.

Važan korak

Pozdravivši konstituisanje kosovske skupštine i formiranje nove Vlade, Ban je ocijenio da bi se prištinske vlasti sada trebale više posvetiti izazovima s kojima se Kosovo i dalje suočava.

„Važan korak bi za Vladu i skupštinu bio brzo usvajanje zakona o uspostavljanju specijalnog suda za slučajeve koji proističu iz zaključaka specijalnog istražnog tima Evropske unije, kao što je dogovoreno između Kosova i EU“, istakao je generalni sekretar UN.

On je, također, pozvao Beograd i Prištinu da se što prije, u potpunosti i ozbiljno angažuju u dijalogu pod posredstvom EU na nivou rukovodstva.

„To će biti ključno da bi se angažovanost održala na tehničkom nivou, kao i za dalju primjenu preostalih odredbi sporazuma od 19. aprila 2013.“, ukazao je Ban Ki-moon i dodao da „centralno pitanje u tom smislu ostaje, u skladu sa sporazumom, uspostavljanje Zajednice srpskih opština“.

Problem migranata

On je izrazio zabrinutost povodom izvještaja o porastu broja migranata sa Kosova tokom proteklih mjeseci i, u tom kontekstu, pozdravio napore kosovskih vlasti da se posvete rješavanju tog pitanja.

Izvještaj obuhvata period od 16. oktobra 2014. do 15. januara 2015. godine.

Izvor: Agencije