Vijeće sigurnosti UN-a danas o Mijanmaru

UNHCR je potvrdio da je najmanje 313.000 Rohinja prebjeglo u Bangladeš (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će danas hitan sastanak kako bi raspravljalo o nasilju u Mijanmaru nakon što je šef UN-ove agencije za ljudska prava Zeid bin Ra'ad al-Hussein upozorio kako su progoni Rohinja “primjer etničkog čišćenja kao iz udžbenika”.

Prema njegovim riječima, “etničko je čišćenje dovelo do toga da više od 300.000 pripadnika muslimanskog naroda Rohinja napusti zemlju”.

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zatražile su Velika Britanija i Švedska.

U međuvremenu, Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) potvrdilo je da je broj osoba koje su pred nasiljem pobjegle u Bangladeš porastao na 313.000.

Međunarodni pritisak na vladu Mijanmara pojačan je u nedjelju, kada je povjerenik Al-Hussein upozorio da je nasilje nad Rohinjama “udžbenički primjer etničkog čišćenja”. 

Nemoguća trenutna procjena

Budući da je Mijanmar odbio pristup istražiteljima stanja ljudskih prava, dodao je, “trenutačna situacija ne može se još u potpunosti procijeniti”.

Nekoliko sati nakon upozorenja Vijeće sigurnosti najavilo je sjednicu o krizi u Mijanmaru i vojnim napadima na muslimansku manjinu, zbog čega se na udaru kritike širom svijeta našla čelnica te države Aung San Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir.

U međuvremenu se oglasila i Europska unija, koja “prati situaciju” i najavljuje konkretne mjere ovoga tjedna, te Bijela kuća, koja je “duboko zabrinuta” krizom Rohinja u Mijanmaru.

No, službeni Washington ne dovodi u pitanje upravljanje vlade Aung San Suu Kyi u jeku masovnog egzodusa pripadnika muslimanske manjine zbog nasilja.

Izvor: Agencije