Vijeće sigurnosti UN-a hitno o Sjevernoj Koreji

Lansiranje rakete izazvalo velike kritike međunarodne zajednice (EPA)

SAD je zatražio hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je testirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu, saopćila je misija SAD-a pri UN-u, a očekuje se da će sastanak biti održan u srijedu.

AFP navodi da će se Vijeće sigurnosti sastati oko 15:00 sati po lokalnom vremenu.

Američka ambasadorka pri UN-u Nikki Haley razgovarala je telefonom s kineskim ambasadorom Liu Jieyijem, koji ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti, kako bi prenijela zahtjev SAD-a za hitan sastanak.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un nadgledao je lansiranje rakete Hwasong-14, za koju eksperti kažu da može dosegnuti do Aljaske.

Osuda Ujedinjenih naroda

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je osudio sjevernokorejsko lansiranje balističke rakete.

“Ova akcija je još jedno drsko kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i predstavlja opasnu eskalaciju situacije”, naveo je u Guterres u saopćenju, prenosi AFP.

Sjevernokorejska Akademija za vojnu nauku saopćila je da je raketa dostigla visinu od 2.802 kilometra i da je letjela u dužini od 933 kilometra.

Američka Pacifička komanda je potvrdila da je raketa testirana i navela da je riječ o raketi srednjeg dometa baziranoj na kopnu, koja je letjela 37 minuta prije nego što je pala u Japansko more.

Pacifička komanda SAD-a je istakla da lansiranje te rakete nije predstavljalo prijetnju po Sjevernu Ameriku.

Američki državni sekretar Rex Tillerson potvrdio je da je doista bila riječ o interkontinentalnom projektilu, pozivajući na “globalnu akciju” protiv te globalne prijetnje.

Moguć nuklearni pokus

Sjeverna Koreja lansirala je raketu u trenutku kada se Amerikanci pripremaju za obilježavanje Dana nezavisnosti, što je predsjednika Donalda Trampa potaklo da pozove Kinu da djeluje kako bi se “ova besmislica okončala jednom za svagda”.

U međuvremenu, južnokorejski ministar odbrane rekao je kako vjeruje da postoji velika vjerovatnoća da Sjeverna Koreja uskoro izvede šesti nuklearni pokus.

“Krajnji cilj Sjeverne Koreje je da svoju nuklearnu silu pretvori u oružje, pa stoga smatram da postoji velika vjerovatnoća da se to dogodi”, kazao je ministar Han Min-koo na parlamentarnom brifingu, odgovarajući na pitanje zastupnika vjeruje li da će Sjeverna Koreja uskoro izvesti nuklearni pokus.

“Znamo da su uvijek spremni za izvođenje nuklearnih pokusa, ali za sada nismo otkrili nikakve neuobičajene znakove”, dodao je Han.

U međuvremenu, sjevernokorejski lider Kim Jong-un rekao je da je sukob sa SAD-om ušao u “posljednju fazu”, javila je zvanična novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA, a prenosi AFP.

Iz Pentagona, pak, poručuju da su spremni da brane SAD i njihove saveznike protiv rastuće prijetnje Sjeverne Koreje i osuđuju najnoviju probu Pjongjanga, prenio je Tanjug.

Izvor: Agencije