Vijeće sigurnosti UN-a traži provođenje humanitarnog primirja u Siriji

Blizu 400.000 civila u Istočnoj Ghouti stalna su meta napada snaga odanih Assadovom režimu (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je pozvalo na hitno provođenje odluke kojom je zahtijevano 30-dnevno humanitarno primirje u Siriji.

Karel van Osterom, ambasador Holandije pri UN-u, zemlje koja trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, kazao je da je na sjednici raspravljano o neprovođenju primirja u Siriji, prenosi Anadolija.

Naglasio je da Vijeće sigurnosti UN-a izražava ozbiljnu zabrinutost zbog trenutne humanitarne krize u toj zemlji, dodajući kako Vijeće sigurnosti poziva na hitno provođenje 30-dnevnog humanitarnog primirja u Siriji.

Rezolucija o 30-dnevnom ‘humanitarnom primirju’

Francois Delattre, ambasador Francuske pri UN-u, prije sjednice je kazao novinarima da snage Bashara al-Assada nastavljaju s napadima na vlastiti narod u Istočnoj Ghouti, čime otvoreno krši rezoluciju o primirju koju je donijelo Vijeće sigurnosti UN-a.

Istakao je i da nije prihvatljivo da Assadove snage ne dozvoljavaju humanitarnim konvojima UN-a ulazak na područje Istočne Gute.

Olof Skoog, ambasador Švedske pri UN-u, izrazio je razočarenje zbog toga što primirje još nije stupilo na snagu, podsjećajući da Assadov režim i dalje izvodi zračne napade na Istočnu Ghoutu.

Dodao je kako su vidjeli “minimum volje” za provođenjem odluke o primirju u Siriji.

Pozvao je na hitno provođenje odluke o primirju, kao i medicinsku evakuaciju i dostavu medicinske opreme u Istočnu Gutu.

Vijeće sigurnosti UN-a je 24. februara usvojilo rezoluciju o 30-dnevnom “humanitarnom primirju” u Siriji.

Nacrt rezolucije o primirju predložili su Švedska i Kuvajt, a rezolucija je u Vijeću sigurnosti usvojena jednoglasno.

Pod potpunom opsadom šest godina

Ovom rezolucijom dogovoreno je 30-dnevno primirje, u sklopu kojeg je dogovorena dostava humanitarne pomoći i medicinska evakuacija.

Istočna Ghouta je pod kontrolom snaga sirijske opozicije, a regija je pod potpunom opsadom režimskih snaga već skoro šest godina.

Posljednjih mjeseci su snage odane režimu intenzivirale napade na naseljena mjesta, a okončanje napada nije donijelo ni to što je regija na mirovnom procesu u Astani proglašena zonom deeskalacije.

Blizu 400.000 civila u Istočnoj Ghouti stalna su meta napada snaga odanih Assadovom režimu, koji ne dozvoljava dopremanje humanitarne pomoći u regiju.

Izvor: Agencije