Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak o Iranu

Povijesni sporazum postignut je sredinom sedmice (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će u ponedeljak, 20. srpnja, glasovati o povijesnom iranskom nuklearnom sporazumu, za koji diplomati očekuju da će biti usvojen.

Sporazum postignut prije tri dana predviđa ukidanje sankcija koje su značajno oslabile iransko gospodarstvo, u zamjenu za ograničavanje nuklearnog programa te zemlje, što će ukloniti mogućnost proizvodnje nuklearnog oružja, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Da bi nacrt rezolucije bio prihvaćen, od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a potrebno je da devet glasa “za” te da stalne članice SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska ne ulože veto.

Rezolucija bi u Vijeću sigurnosti UN-a trebala biti usvojena bez većih poteškoća, ističu diplomati, budući da su pet članica s pravom veta među zemljama koje su i dogovorile sporazum sa službenim Teheranom.

Novi paket ograničenja

Nova rezolucija bi trebala zamijeniti postojeći okvir od sedam grupa sankcija protiv Irana, koje su usvojene 2006. godine, čime će biti uveden novi paket ograničenja.

Tako će na snazi tijekom idućih pet godina ostati embargo UN-a za prodaju i izvoz konvencionalnog oružja, a embargo na trgovinu balističkih raketa koje mogu biti opremljene nuklearnim bojevim glavama će biti na snazi još osam godina.

Nacrt rezolucije o sporazumu svjetskih sila s Iranom je tijekom razgovora iza zatvorenih vrata u Vijeću sigurnosti UN-a u četvrtak navečer  podijelila veleposlanica SAD-a pri UN-u Samantha Power.

U tekstu rezolucije piše da se “usvaja sporazum iz Beča i poziva na punu primjenu usvojenog rasporeda mjera”.

Također se zahtijeva od direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju da “poduzme neophodne mjere za praćenje ostvarenja obećanja Irana kada je riječ o nuklearnom programu te zemlje”.

Izvor: Agencije