Vijeće sigurnosti UN-a uvelo nove sankcije Sjevernoj Koreji

Rezolucijom se zabranjuje izvoz u Sjevernu Koreju gotovo 90 posto naftnih proizvoda (Al Jazeera)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je jednoglasno uvelo nove sankcije Sjevernoj Koreji koje bi mogle znatno utjecati na oslabljenu ekonomiju te izolirane komunističke države.

Rezolucijom se zabranjuje izvoz u Sjevernu Koreju gotovo 90 posto naftnih proizvoda, a izvoz sirove nafte ograničava na milion barela godišnje, prenosi Hina.

Prema dokumentu, koji su predložile Sjedinjene Američke Države, naređuje se povratak u domovinu svih Sjeverokorejaca koji rade u inostranstvu u roku od 12 mjeseci.

Lansiranje projektila

Nove sankcije Pjongjangu uvedene su nakon posljednjeg lansiranja interkontinentalnog projektila 29. decembra.

Sjeverna Koreja je tada lansirala interkontinentalni balistički projektil za koji tvrdi da je dosegnuo visinu od 4.475 km i pao 950 km istočno od mjesta lansiranja.

“Ona (rezolucija) šalje nedvosmislenu poruku Pjongjangu da će daljnje prkošenje dovesti do daljnjeg kažnjavanja i izolacije”, rekla je Nikki Haley, američka ambasadorica pri UN-u, nakon glasanja.

Ovog ljeta je Vijeće sigurnosti usvojilo sedmi i osmi niz strogih ekonomskih sankcija Sjevernoj Koreji nakon njenih balističkih i nuklearnog pokusa.

Izvor: Agencije