Vijeće sigurnosti uskoro o arapskom nacrtu rezolucije

Ambasadorica Jordana pri UN rekla je da Jordan naglašava „potrebu da Vijeće sigurnosti odgovori na legitimne palestinske težnje da žive u slobodi" (EPA)

Palestinski ambasador pri UN-u Riyad Mansour potvrdio je da će se arapski nacrt rezolucije, kojim se predviđa prekid izraelske okupacije nad palestinskim teritorijama od novembra 2016. godine, uskoro staviti na glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a, negirajući njegovo odgađanje za kraj ove godine.

Mansour je izjavio da će se „prijedlog ove rezolucije staviti na glasanje u roku od nekoliko dana ili sedmica, te da se neće čekati do kraja ove ili početka naredne godine“, imajući na umu kako je većina od 15 članova Vijeća još uvijek protiv ove rezolucije ili su suzdržani po pitanju nekih klauzula.

Samantha Power, američka ambasadorica pri UN, kazala je:

„Tražimo od svih strana da se suzdrže od donošenja jednostranih odluka, poput obraćanja UN-u, kao i izgradnje doseljeničkih naselja i izazivanja provokacija u džamiji Al-Aqsa.“

Sa druge strane, Dina Kawar, ambasadorica Jordana pri UN, rekla je da njena država naglašava „potrebu da Vijeće sigurnosti odgovori na legitimne palestinske težnje da žive u slobodi i dostojanstvu, te da se stavi vremenski okvir za okončanje okupacije i uspostavljanje palestinske države“.

Predviđanja i pritisci

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas prije nekoliko dana je preduhitrio početak rada Revolucionarnog vijeća Pokreta za nacionalno oslobođenje Palestine čime je potvrdio postojanje ogromnog pritiska da se palestinsko vodstvo odvrati od odlaska u Vijeće sigurnosti UN-a i podnošenja nacrta rezolucije.

Abbas je rekao kako je ova palestinska odluka o obraćanju Vijeću sigurnosti donesena s ciljem da se implementira odluka Generalne skupštine UN-a, odnosno da Vijeće sigurnosti donese rezoluciju na osnovu koje bi se potvrdilo da su teritorije okupirane 1967. godine dio palestinske države.

Član Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije izjavio je kako su neke arapske države odgovorile na poziv američkog državnog sekretara Johna Kerryja, te da nastoje izvršiti pritisak na Abbasa kako bi odgodio podnošenje posebnog palestinskog nacrta rezolucije o okončanju izraelske okupacije Vijeću sigurnosti za narednu godinu.

Izvor: Agencije