Vijetnam otima zemlju Južnom kineskom moru

Snimke pokazuju otimanje kopna, no brzina kojom Kina to radi zabrinula je susjede i Sjedinjene Države (Reuters)

Novoobjavljene satelitske snimke pokazuju da je Vijetnam oteo veliku površinu zemlje na dvjema lokacijama u spornome Južnom kineskom moru, iako Kina to radi i više i brže, saopćio je Američki istraživački institut.

Fotografije koje je Reutersu pokazao vašingtonski Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) pokazuju širenje kopnene površine i rast zgrada na vijetnamskim grebenima Sand Cay i West London u arhipelagu Spratly.


Snimke pokazuju rast površine kopna [Reuters]

Mira Rapp-Hooper, direktorica Inicijative za maritimnu transparentnost CSIS-a, kaže da Vijetnam gradi vojne objekte i da je to počeo prije lanjskog početka kineskog otimanja zemlje od mora.

Kina ubrzano otima kopno

Fotografije je snimila tvrtka za satelitske snimke DigitalGlobe od 2010. do kraja travnja 2015. godine, prenosi Hina.

“Na jednoj lokaciji Vijetnam je stekao veliko novo područje koje je prije bilo pod vodom, a na drugoj je otimanjem zemlje od mora dodao kopnenu površinu postojećem otoku”, kaže Rapp-Hooper.

Brzina kojom Kina odnedavna otima kopno od mora zabrinula je susjede i Sjedinjene Države koje smatraju da je to potencijalna prijetnja statusu quo u regiji kroz koju na godinu prođe pomorska trgovina vrijedna pet tisuća milijardi dolara.

Izvor: Agencije