Viktor Janukovič tuži EU zbog sankcija

Pred Evropskim sudom pravde u Luksemburgu Janukoviča zastupa britanska 'advokatska zvijezda' Thomas Beazley (AFP)

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič podnio je tužbu pred Evropskim sudom pravde zbog sankcija koje su njemu i još 15 osoba iz njegovog okruženja uvela Evropska unija, ali čak i da sudije presude da je on u pravu, računi će mu ostati blokirani, navodi Deutsche Welle.

Nakon bjekstva u Rusiju prije dvije godine, bivši ukrajinski predsjednik nestao je iz javnosti, a jedina Janukovičeva veza s vanjskim svijetom su njegovi advokati, koji bi trebalo da deblokiraju bankarski račun svog klijenta.

Za to je Janukovič spreman da plati koliko treba.

Pred Evropskim sudom pravde u Luksemburgu Janukoviča zastupa britanska “advokatska zvijezda“ Thomas Beazley, koji u Moskvi važi za najjačeg čovjeka u borbi protiv sankcija EU-a, a pred istim sudom zastupao je i ruske državne kompanije poput Rosnefta.

Janukovič može sebi da priušti skupe advokate, jer, prema evropskom pravu, u tu svrhu može da koristi novac sa svog blokiranog računa, objašnjava DW.

‘Janukovičeva lista’

Prema podacima ukrajinske Službe za borbu protiv pranja novca, u šest zemalja EU-a, kao i u Švicarskoj i Lihtenštajnu, zemljama koje su se priključile sankcijama, zamrznuto je više stotina miliona američkih dolara i švicarskih franaka ljudima sa “Janukovičeve liste”.

Na toj listi je 16 imena – pored bivšeg predsjednika Ukrajine, tu je i njegov sin Aleksandar, kao i bivši premijer Mikola Asarov, bivši šef kabineta predsjednika Andrej Kljujev, bivši ministri i druge utjecajne ličnosti iz Janukovičevog okruženja, koje su većinom pobjegle u Rusiju.

Pored Janukoviča, tužbu protiv EU-a podnijele su još početkom 2014. godine skoro sve osobe sa spiska, a njih sedmero je u međuvremenu dobilo sporove.

Nakon prevrata u Kijevu, Brisel je užurbano sastavio spisak, kako bi spriječio da bivši ukrajinski moćnici isprazne svoje račune, a za zvaničnu pravnu pomoć vremena nije bilo, pa su se evropski šefovi država ili vlada zadovoljili jednim pismom novog ukrajinskog državnog tužitelja koji je napisao da se Janukovič i njegovo okruženje sumnjiče za korupciju velikih razmjera.

Pismo kao osnova za uvođenje sankcija, za sudije Evropskog suda pravde jednostavno nije dovoljno, pa to što tada nije bilo uređenog krivičnog postupka, sada koriste advokati Janukoviča i ostalih kako bi Briselu pred sudom “lupili šamar”.

Bivši ukrajinski vlastodršci, međutim, neće mnogo postići – novac će na njihovim evropskim računima ostati zamrznut jer je Vijeće EU-a do sada više puta produžavalo sankcije za još godinu dana, zaključuje DW.

Izvor: Agencije