Vilanova: Još je sve otvoreno u Primeri

Messi, sa dva postignuta gola protiv Levantea, sve bliži Mullerovom rekordu od 85 pogodaka u kalendarskoj godini (Getty Images)

Trener nogometnog prvoligaša Španije Barcelone Tito Vilanova smatra kako je sve još otvoreno u domaćem prvenstvu Primeri, iako je njegov tim u nevjerovatnoj formi. Katalonci su u nedjelju navečer, kao gosti, savladali Levante i tako ostali neporaženi ove sezone, sakupivši 37 od mogućih 39 bodova u ligi.

Barca ima 11 bodova više od trećeplasiranog Real Madrida, aktuelnog prvaka Španije, no veći izazivač joj je gradski rivali „Kraljeva“, Atletico. Mnogi smatraju kako je pitanje prvaka riješeno, no Vilanova se nikako ne slaže sa time.

„Još je 75 bodova u igri, a Atletico Madrid ima samo tri manje od nas. Ima još mnogo da se igra. Podsjetit ću vas da smo i ranije imali ovakvu prednost, da bi na kraju morali pobijediti na Bernabeu kako bi osigurali uspjeh“, izjavio je trener katalonskog tima za zvaničnu internetsku stranicu kluba.

Iznenađuje činjenica da je Atletico, a ne Real, bolji na tabeli od timova iz španske prijestolnice. Tim Diega Simeonea ne pokazuje znakove umora ili posustajanja, a vrhunska izdanja Radamela Falcaoa ih nose u lovu na trofej.

Ove sedmice predstoji im gradski duel sa Realom i Joseom Mourinhom, dok Barcelona igra protiv Athletica iz Bilbaa.

“Atletico Madrid je veoma dobar i jak tim ove godine, a i prošlu sezonu je okončao u dobroj formi. Mi sada trebamo savladati Athletic Bilbao, ne interesira nas šta će se desiti u derbiju između Reala i Atletica, jer ne možemo utjecati na ishod te utakmice”, kazao je strateg Barcelone.

San Van Gaala

Pobjeda protiv domaćeg Levantea od 4:0 značila je za Barcu nešto više od tri boda.

Naime, kada je u igru umjesto Danija Alvesa ušao Martin Montoya, kompletnu postavu Barcelone činili su igrači koji su prošli kroz nogometnu akademiju kluba.

“To je nešto što nas čini sretnima. Sedam ili osam od ovih igrača su Katalonci, moramo biti ponosi na ovu činjenicu. Nisam planirao da izvedem Alvesa, no on se povrijedio tokom utakmice i zato sam ubacio Montoyu. Nije mi bio prioritet da imam 11 ‘domaćih’ igrača na terenu”, rekao je Vilanova.

Pohvale La Masia akademiji izrazio je i igrač sredine terena Xavi.

“Ovo je nešto nevjerovatno, naročito za nas koji smo naučili igrati nogomet u La Masiji”, kazao je 32-godišnji igrač koji je za Barcu debitovao 1998. godine.

“Mi dokazujemo i pokazujemo kako se dobro radi u našem omladinskom sistemu. Louis van Gaal je kazao kako mu je san da izvede 11 igrača koji su prošli omladinski sistem, a sada je taj san postao stvarnost”.

Gosti su se pokazali kao prejak protivnik domaćem Levanteu najviše zahvaljujući još jednom vrhunskom izdanju Lionela Messija. Argentinac je do sada postigao 82 gola tokom kalendarske 2012. godine i samo ga tri pogotka dijele od rekorda legende njemačkog nogometa i Bayerna iz Minhena Gerda Mullera koji je 1972. postigao 85 golova.

Messiju je za oba protiv Levantea asistirao Andres Iniesta, koji je potom i sam dao gol, a potom asistirao i Cescu Fabregasu za konačnih 4:0.

Izvor: Agencije