Vincent Tan postao vlasnik belgijskog kluba

Ovo je četvrti klub koji je Tan kupio u posljednjih nekoliko godina (EPA)

Vincent Tan je novi predsjednik belgijskog fudbalskog kluba KV Kortrijka, potvrdio je danas predsjednik tog kluba, Joseph Allijns

“Ovo su dobre vijesti KV Kortrijk. Danas poslijepodne smo završili posao. Klubu zasad ide veoma dobro, čvrsto smo nogama na zemlji i finansijski smo stabilni, sezonu ćemo završiti sa više od milion eura profita i to bez uračunavanja transfera. Tan ne mora investirati kako bi otplatio dugove. Pet članova uprave će ostati u klubu, a pridružit će im se nova tri člana”, izjavio je Allijns.

Četvrta kupovina

Vlasnik velškog kluba Cardiffa, Tan je postao 2010. godine, a 18 mjeseci kasnije je kupio i bosanskohercegovački klub FK Sarajevo. Zainteresovao se i za MLS ligu, pa je kupio Los Angeles FC.

Inače, Kortrijk na tabeli zauzima petu poziciju iza Bruggesa, Genta, Anderlechta i Standard Liegea.

Ovo je četvrti klub koji je Tan kupio u posljednjih nekoliko godina.

Vrijedi istaći da funkciju pomoćnog trenera u ovom klubu obavlja bivši bh. reprezentativac Adnan Čustović.

Vincent Tan konsolidovao je finansijsku situaciju u bordo premijerligašu ulaganjem oko 3.000.000 KM krajem decembra 2013. godine.

Na taj način je malezijski milijarder preuzeo upravljanje klubom sa Koševa uplatom novčanih uloga.

Njegovim dolaskom je pokrenut i prrojekt Akademije FK Sarajevo, koja bi u budućnosti trebala biti primarni izvor prihoda prodajom mladih i talentiranih igrača.

Uspjeh kluba

Stabilizovanje finansija, bolje novčano stanje, otjeralo je sive oblake nad Koševom, pa je petorostruki osvajač Kupa BiH uglavnom zadržao ekipu koja je osvojila ovaj trofej 2014. godine.

Tan je nedavno u razgovoru za Anadoliju rekao da se  i pored nemogućnosti da dođe u BiH, redovno informiše o dešavanjima u Sarajevu, rezultatima i transferima igrača, te da je nestrpljiv da vidi kako se stvara dobar i uspješan klub.

On je za vrijeme poplava u BiH uplatio donaciju od blizu 200.000 maraka.

Magazin Forbes je Tanovo bogatstvo nedavno procijenio na 1,6 milijardi dolara.

Izvor: Agencije