Vinko Martinović Štela osuđen za ubistvo Mostarke

Martinović od početka tvrdi da je nevin, a ponavljanje suđenja ranije je nazivao 'terorom hrvatskih vlasti' (Arhiva)

Vinko Martinović Štela, haški osuđenik, na četvrtom je suđenju u Zagrebu nepravomoćno osuđen na sedam godina za ubistvo Mostarke Jasmine Đukić 1996. godine, zločin za koji je prvo dobio osam godina zatvora, da bi na dva ponovljena suđenja 2013. i 2015. bio oslobođen, prenosi agencija Hina u petak ujutro.

Sutkinja Rahela Valentić presudu je objavila u četvrtak poslijepodne, no Martinović nije bio u sudnici, iako je ranije dolazio na rasprave.

Advokat spori dokaze

Martinovićev advokat Ivan Stanić kazao je za Hinu kako će za Martinovićem, koji je državljanin Bosne i Hercegovine, biti raspisana potjernica, jer je osuđen na više od pet godina pa mu je po sili zakona uz presudu određen i obligatorni pritvor.

Martinović od početka tvrdi da je nevin, ponavljanje suđenja ranije je nazivao “terorom hrvatskih vlasti”, a njegov advokat i dalje tvrdi kako nema dokaza da je odgovoran za ubistvo Jasmine Đukić.

Njega je zagrebački Županijski sud još 1998. godine nepravomoćno osudio za navedeno ubistvo, no Vrhovni je sud pet dana prije njegovog izručenja Haškome sudu u augustu 1999. godine ukinuo presudu zbog propusta u postupku.

Ratni zločini nad Bošnjacima

Martinović je potom u Hagu osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994, a nakon odslužene dvije trećine kazne u januaru 2012. je izašao iz zatvora u Italiji.

Dva mjeseca kasnije uhapšen je i ponovno pritvoren zbog ubistva u Mostaru, a u julu iste godine počelo je ponovljeno suđenje u kojem je tužiteljstvo ublažilo optužbu pa ga je teretilo za tzv. obično ubistvo, a ne kao prije da je zločin počinio iz koristoljublja, odnosno da je Đukić ubio kako bi se domogao njenog stana i prodao ga.

Posljednje suđenje počelo je u oktobru ove godine nakon što je drugu oslobađajuću presudu ukinuo Vrhovni sud.

Izvor: Agencije