Virtualna šetnja: Google ulazi u domove

Google se udružio s kompanijom za nekretnine Matterport kako bi unaprijedio svoju ponudu unutar Street Viewa na popularnim mapama. 

Naime, Google Street View dosad je omogućavao korisnicima da vide trodimenzionalni prikaz područja (ulice) koja ih zanima, ali ne i ono što se nalazi unutar objekata koji ih zanimaju.

Sada će se, kako navodi portal TechCrunch, nakon početka saradnje s Matterportom, na mapi pojavljivati sve više kuća, nekretnina i preduzeća, koje će korisnici moći istraživati iznutra.

Matterport je kompanija za nekretnine koja pravi trodimenzionalne prikaze domova, omogućujući tako potencijalnim kupcima da detaljno istraže dom prije kupovine.

Virtualna šetnja domovima

Investitori poput Qualcom Venturesa, Greylock Partnersa, Y Combinatora i drugi dosad su u kompaniju investirali blizu 65 miliona američkih dolara. 

Korisnici će klikom na dugme tako moći prošetati kroz unutrašnjost domova.

Google je već ranije sarađivao s fotografima koji prave trodimenzionalne snimke domova, ali je tu bilo riječ o individualnim ugovorima i relativno malom broju domova. 

Cilj privući klijente

Novom saradnjom i integracijom sadašnjeg Matterportovog indeksa s više od 250.000 domova u mape ponuda Google Street Viewa znatno se povećava. 

Kako navode iz TechCruncha, ljudi iz Matterporta donijet će odluku o tome koji će domovi biti vidiljivi u Googleovom Street Viewu, ali vjeruju da će se ovom saradnjom uveliko povećati broj klijenata.

Izvor: Agencije