Oglasi

Virus 'Crveni oktobar' hara istočnom Evropom

Kompanija Kaspersky identificirala kompjuterski virus u zemljama istočne Evrope, koji sakuplja povjerljive podatke.
Virus sadrži jedinstven modul za 'oživljavanje' koji se skriva u programima Adobe Reader i MS OfficeEPA

Ruska kompanija za sigurnost kompjutera Kaspersky saopćila je da je identificirala kompjuterski virus "crveni oktobar" u zemljama istočne Evrope, koji sakuplja povjerljive podatke zaštićene enkripcijom NATO-a i EU-a.

"Primarna meta ovog virusa su zemlje istočne Evrope, bivše sovjetske republike i zemlje centralne Azije, ali žrtve se mogu naći svuda, uključujući zapadnu Evropu i Sjevernu Ameriku", saopćila je ova antivirusna kompanija.

Kaspersky je dodao da "postoje snažni tehnički dokazi da su napadači govornici ruskog jezika", prenio je AFP.

"Crveni oktobar" sakuplja datoteke zaštićene softverom koji koriste službe EU-a i NATO-a.

Primarna meta ovog virusa su zemlje istočne Evrope, bivše sovjetske republike i zemlje centralne Azije, ali žrtve se mogu naći svuda, uključujući zapadnu Evropu i Sjevernu Ameriku.

Virus je zarazio i pametne telefone i sakuplja informacije o korisničkim nalozima, koje potom testira na drugim sistemima.

Jedinstven modul

Kaspersky navodi da "crveni oktobar" sadrži jedinstven modul za "oživljavanje" koji se skriva u programima Adobe Reader i Microsoft Office.

To napadačima omogućava da ponovo ostvare pristup kompjuteru, iako je virus prethodno otkriven i uklonjen.

Virus je zarazio i pametne telefone i sakuplja informacije o korisničkim nalozima, koje potom testira na drugim sistemima.

Na meti "crvenog oktobra" našle su se diplomatske službe i državne agencije različitih zemalja iz čitavog svijeta, ali i istraživački instituti, energetske i nuklearne grupacije, kao i svemirski i trgovinski sektor, saopćio je Kaspersky.

Ova ruska kompanija osnovana je 1997. godine, a danas zapošljava 2.300 specijalista i predstavlja vodeću svjetsku firmu u oblasti antivirusnog softvera.

Izvor: Agencije