Virus Zika je ‘savršena oluja’ za Venecuelu

Venecuela je jedna od 24 države zahvaćene virusom Zika. Ta južnoamerička država suočava se s velikim izazovom, jer je njen zdravstveni sistem na ivici kolapsa.

Institut za tropske bolesti u glavnom gradu Karakasu suočava se s bolešću o kojoj malo znaju. Od vlasti nisu dobili nikakvo upozorenje.

Virusom Zika koji prenose komarci, prema nekim procjenama, širom svijeta moglo bi biti zaraženo i do četiri miliona ljudi. Simptomi su temperatura, bol u zglobovima i osip.

Direktorica laboratorije Nadir Hernandez kaže kako nemaju dovoljno kapaciteta da se bore s virusom, a da teška ekonomska situacija u državi samo pogoršava stvari.

„Imamo ograničene resurse. Nemamo dovoljno reagenasa, epruveta ni šprica. Vlada opća nestašica materijala“, dodaje.

No, brojni ljekari u ovoj državi još više su zabrinuti zbog manjka informacija koje dobivaju od Ministarstva zdravlja i generalnog stanja zdravstvenog sektora.

„Ovo je savršena oluja. Država je u financijskoj krizi, vlada opća nestašica, a povrh svega sada još imamo i vanredno stanje. Ne možemo se nositi ni sa svakodnevnim problemima, a kamoli vanrednim stanjem. Razmjere krize uveliko nadmašuju kapacitete Ministarstva“, govori Felix Oletta, bivši ministar zdravlja.

Neslaganje u podacima

Virus je prvi put zabilježen u oktobru, ali je Ministarstvo zdravlja prvi slučaj zvanično priznalo prošlog četvrtka. Broj zaraženih porastao je na 4.500, iako neki ljekari ističu kako je zapravo riječ o 400.000 zaraženih. Vlada tek treba objasniti veliko neslaganje u brojkama.

„Ljudi su očekivali da će se ovo dogoditi. Virus je među nama najmanje mjesec dana. Vlasti su trebale izdati saopćenje kako bi se pokušalo djelovati preventivno i svesti problem na minimum“, navodi epidemiolog Jaime Torres.

Novinarka Al Jazeere Virginia Lopez iz Karakasa javlja kako je zvanično zabilježen i eksponencijalni rast Guillam-Barreovog sindroma.

„Riječ je o neurološkoj bolesti za koju se pretpostavlja da ima veze s virusom Zika. Sindrom može dovesti do progresivne paralize, a u nekim slučajevima ishod može biti i smrt. No, ljekari ističu kako je gotovo nemoguće pratiti ovaj sindrom, jer je Ministarstvo zdravlja prestalo izdavati epidemiološke biltene prije više od godinu dana“, dodaje.

Izvor: Al Jazeera