Virus Zika prijeti olimpijcima u Riju

Virus Zika bi mogao značajno ugroziti turizam i ugostiteljski sektor koji se žurno priprema za Igre (EPA)

Nakon što su zvaničnici Rio de Janeira izjavili kako aktuelni virus Zika koji hara Latinskom Amerikom neće predstavljati opasnost na predstojećim Olimpijskim igrama u tom gradu, nekoliko sportista je u nedoumici o učešću na prestižnom takmičenju.

Gradonačelnik Rija Eduardo Paes izjavio je da se virus trenutno širi Brazilom, ali da će taj “problem” postepeno jenjavati do augusta, kada će Olimpijada biti održana.

Brazilska hrvačica Aline Silva ove godine pretendira na prvu poziciju, ali je skeptična u vezi s dolaskom na takmičenje.

Tvrdi kako je denga groznicu koju prenosi isti komarac koji prenosi i virus Zika bolavala ranije dva puta.

Na okupljanju sportista u Olimpijskom parku u Riju nije bila jedina koja strahuje od tog virusa.

Većina sportista koja se priprema za Olimpijadu izbjegava treniranje na plaži i radije ostaju u hotelu.

Lokalni mediji, s druge strane, izvještavaju kako bi virus mogao značajno ugroziti turizam i ugostiteljski sektor koji se žurno priprema za Igre.

Silva ističe da je veoma zabrinuta.

“Najveći problem je treniranje. Znam da i moje kolege imaju ista razmišljanja kao ja”, istakla je Silva.

Američka hrvačica Adeline Gray, trostruka svjetska prvakinja, također tipuje na zlatnu medalju na Olimpijadi, ali je skeptična kada je riječ o virusu Zika koji uzrokuje mikrocefaliju kod novorođenčadi.

“Zamislite, ukoliko u mjesecima nakon Olimpijade planiram imati bebu, to bi bilo strašno. Možda bi to i promijenilo moju odluku o dolasku”, kazala je Gray, dodajući da su joj treneri zabranili plivanje u bazenima u Brazilu sve do takmičenja.

“Sportisti, zapravo, najveći dio vremena provode vani. Sve vrijeme ovdje moramo nositi opremu dugih rukava i nogavica kako nam se ne bi nešto desilo. Situacija je zaista loša”, zaključuje Gray.

Izvor: Agencije