VIS Nebograd, muzičke radionice za osobe sa autizmom

Sam VIS Nebograd su oformili polaznici radionica i on okuplja mlade i muzički nadarene osobe sa autizmom (Ustupljeno Al Jazeeri)

Da autizam nije prepreka kreativnom i ispunjenom vođenju života pokazuje primjer Udruženja Nebograd iz Srbije koje godinama vodi muzičke radionice namijenjene autističnim osobama.

Vokalno-instrumentalni sastav VIS Nebograd godinama radi kroz muzičke radionice u kojima polaznici rade na aktivnostima kao što su sviranje, pjevanje, plesanje, slušanje muzike, igre komunikacije muzičkim sredstvima…

“Ove radionice imaju za cilj stimulaciju centara na koje muzika utiče, što pospešuje motoriku, koordinaciju pokreta, orijentaciju u prostoru, koncentraciju, pamćenje, sposobnost socijalizacije, a pre svega lepo raspoloženje kod svih učesnika i publike“, ističu iz UG Nebograd, neprofitnog udruženja osnovanog u Beogradu 2012. godine.

Novogodišnji nastup

Kažu kako se zalažu za neformalno obrazovanje i alternativne pristupe prenošenju znanja kroz muziku i druge oblike umjetnosti. Njihovi projekti kombiniraju umjetnost i edukaciju, te eksperte i lokalnu zajednicu, na obostranu korist razmjenu iskustva.

Marija Čubrilo – Družijanić, muzički pedagog i osnivačica VIS Nebograd ističe veliku podršku uposlenika Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, gdje ansambl održava probe.

“Do sada smo nastupali na mnogim manifestacijama i sa zadovoljstvom se odazivamo na pozive za gostovanja. Uvek se naročito radujemo Novogodišnjem nastupu u Sava Centru, a učestvovali smo i na Danima evropske baštine. Ali, BUNT festival evo već pet godina ističemo kao naročito iskustvo, jer smo baš tu imali prilike da nastupamo rame uz rame sa mnogim svojim uzorima”, govori ona za Al Jazeeru.

Dodaje kako članovi Nebograda, kao i svi mladi ljudi na početku karijere, imaju mnoge izazove pred sobom.

“Budući da je muzika umetnost čije izvođenje zahteva potpunu koncentraciju u određenom trenutku, kao i visok stepen zajedničkog učestvovanja u realizaciji, pripremanje programa i nastupanje podstiču razvoj ovih osobina. Ipak, način interpretacije, svojstven našem sastavu mora da se iskusi uživo I to je ono na čemu se inistira, da se nastupi VIS Nebograd izvode uživo“, govori Čubrilo-Družijanić.

Velika čast

Sam VIS Nebograd su oformili polaznici radionica i on okuplja mlade i muzički nadarene osobe sa autizmom koje nastupaju samostalno ili uz podršku profesionalnih muzičara. Ove godine su dobili posebno priznanje za svoj rad.

“Naime, VIS NEBOGRAD imao je priliku da na poziv organizatora i osnivača učestvuje na ANCA Svetskom festivalu koji se održao na Bledu od 23. do 25.marta pod sloganom: ‘Pridruži nam se – Otkrij kulturu osoba sa autizmom“, kaže za Al Jazeeru Natalija Lazić, producentica i majka članice ansambla.

“Ovo je bila izuzetna čast, jer je Srbija kao zemlja prvi put učestvovala na festivalu koji promoviše kulturne aktivnosti osoba sa autizmom iz celog sveta.Pored Srbije, zemlje učesnice bile su Japan, Ukrajina, SAD, Kanada, Velika Britanija, Holandija, Slovenija, Rumunija i Turska. VIS Nebograd imao je prilike da se predstavi svojim muzičkim programom – koncertom. U toku dva dana, održana su dva koncerta i prezentacija rada koja je održana trećeg dana festivala.“

Lazić navodi kako ANCA Svjetski festival autizma donosi praktična iskustva za same učesnike i publiku „kako bi čuli i stekli neka nova znanja od samih osoba sa autizmom“.

“Festival je osnovan da bi se prikazala i podelila kulturna iskustva i dostignuća osoba sa autizmom. Osobe sa autizmom i njihova kultura postoji i predstavlja deo svake kulture u svakoj zemlji širom sveta“, ističe ona.

Naša sagovornica dodaje kako su ciljevi ovog projekta saradnja sa „globalnim profesionalnim i neprofesionalnim umetnicima, osobama sa autizmom ili umetnicima iz redovne populacije“, kao i sa liderima zajednice koji su razvili praktične programe koji ističu kapacitete i mogućnosti osoba sa autizmom u kulturi.

“Naša misija je deliti ogromno iskustvo ANCA Globalne mreže koja se zalaže za što bolje modele koji vode produktivnom i ispunjenijem životu osoba sa autizmom u društvu. Osnovna načela predstavljaju sveobuhvatni globalni pristup u poštovanju primarnih osnovnih ljudskih prava i potreba svih marginalizovanih grupa u svetu: Da se čuje, da se shvati, da bude uključen, da ima autonomiju, da bude prihvaćen, da doprinese društvu“, govori naša sagovornica i navodi kako su osnivači ANCA Festivala bračni par Collura iz Kanade.

Oduševljenje ne prestaje

Sa mladim muzičarima radi Matija Anđelković, muzički pedagog i kompozitor, koji kaže kako je rad sa mladim muzičarima sa autizmom, bez obzira na njihov problem, „jednom rečju – igralište“.

“Oduševljenje koje osećam dok radim i sviramo zajedno i dalje ne prestaje, posle više od tri godine redovnog rada sa njima grupno i individualno. Prosto ponekad ne mogu da se postavim kao pedagog jer mi sviranje i rad predstavljaju puko uživanje i neprestano otkrivanje novih ideja“, ističe on za Al Jazeeru i dodaje kako su mu radionice mjesto za inspiraciju.

“Festival ANCA na kom smo učestvovali ove godine sa VIS Nebograd, meni lično doneo je neprocenjivo iskustvo u vidu primera različitih pristupa u radu i komunikaciji sa osobama sa autizmom. Takođe, upoznavanje, zajedničke probe i nastup sa muzičarima sa autizmom iz muzičke škole DO -RE -MI sa Bleda je dodatno obogatio ovo sasvim novo iskustvo Naravno, ništa od toga ne bi moglo da prođe bez jedne lude i nezaboravne svirke“, kaže naš sagovornik.

Izvor: Al Jazeera