Visa i MasterCard u historijskoj nagodbi

Advokati su ocijenili nagodbu kao najveći sporazum protiv kartela u historiji SAD-a (EPA)

Dva najveća operatera elektronskih platnih kartica Visa i MasterCard i neke velike banke pristali su da isplate nizu američkih trgovinskih lanaca  šest milijardi dolara kako bi vansudskim putem regulirali tužbu za navodno dogovaranje provizija koje prodavnice moraju  plaćati  da bi prihvatile njihove kreditne kartice.

Sudski postupak je pokrenut 2005. godine, kada su tri velike američke trgovinske kuće podnijele tužbu protiv Vise, MasterCarda i niza banaka koje izdaju platne kartice i uzimaju proviziju od prodavnica za prihvatanje kreditnih i debitnih kartica kupaca pri plaćanju roba i usluga. 

Trgovine na malo su optužile pomenute operatere i banke za dogovoreno povećanje nivoa tih provizija.

Smanjene provizije

Prema uvjetima nagodbe, koju su advokati ocijenili kao najveći sporazum protiv kartela u historiji Sjedinjenih Američkih Država, operateri elektronskih kartica su se obavezali da snize provizije tokom osam mjeseci.

Sporazum predstavlja veliku pobjedu za trgovinske lance koji se već odavno žale da im budu “ukradene” milijarde dolara na proviziji koju moraju plaćati bankama za svaku kupovinu koja se obavi plastičnim karticama.

Prema podacima Nacionalne federacije trgovaca na malo, najveće američke maloprodajne grupacije te provizije koštaju trgovine oko 30 milijardi dolara godišnje. 

Visina tih provizija je bila različita, zavisno od vrste prodavnice i tipa kartica i iznosile su prosječno dva posto vrijednosti kupovine.

Izdavaoci kartica stali su u odbranu provizija kojima opterećuju prodavnice, tvrdeći da trgovine imaju korist od prihvatanja kreditnih i debitnih kartica od potrošača koji često kupuju više kada plaćaju karticama umjesto gotovinom ili čekovima.

Izvor: Agencije