Više Amerikanaca pogine u Chicagu nego u Iraku i Afganistanu

U Chicagu je zabilježeno više nasilja nego u bilo kojem drugom velikom gradu prošle godine. Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je čak napisao kako bi “Grad Chicago, ako je to potrebno, mogao tražiti pomoć sa saveznog nivoa”.

U Chicagu je nova godina počela uobičajeno – krvoprolićem. U prvih nekoliko sati 2017. godine, u relativno mirnom dijelu grada, dva muškarca pucala su jedan na drugoga. Obojica su kasnije preminula. Aktivist Tio Hardiman kaže da je iza Chicaga teška godina.

“Prošla godina za Chicago je bila godina nasilja. Ogroman broj ljudi prošle godine pokušao je sporove riješiti ubistvom. Situacija se otela kontroli”, dodaje.

Pitanje je ko je sljedeći

Svega nekoliko sati ranije organizirani su protesti protiv nasilja u 2016. godini. Prošle godine zabilježeno je najviše ubistava u proteklih 20 godina. Ustrijeljeno je više od 4.300 ljudi, a ubijeno 762. Za komesara čikaške policije Eddieja Johnsona to je bizarna situacija.

“Situacija je bizarna. Građani više vole da ih policija uhvati s pištoljem nego neki njihov protivnik bez pištolja”, dodaje.

Chicago je treći američki grad po veličini, a po broju ubistava nadmašio je i New York i Los Angeles. To je ostavilo traga na stanovnicima. Zerlina Smith kaže da je uplašena.

“U bilo kojem trenutku neko može biti ubijen pred vašom kućom. To je zastrašujuće. Strah me izaći iz automobila ili autobusa. Pitanje je ko je sljedeći”, dodaje.

Jedna univerzitetska studija dokazala je da žene u nasilnim dijelovima Chicaga pate od traume slične onoj koju imaju stanovnici ratnih područja.

“Od 2001. godine do danas u Chicagu je ubijeno više od 8.000 ljudi. To je više od ukupnog broja Amerikanaca poginulih u ratovima u Iraku i Afganistanu. U prošloj godini najduži period bez zabilježenog ubistva bio je četiri dana. Istovremeno, zabilježen je drastičan pad hapšenja. Dakle, kako je nasilje raslo, policija je bila sve manje agresivna”, izvještava iz Chicaga John Hendren, novinar Al Jazeere.

I policija izložena napadima

Bivši šef čikaške policije Garry McCarthy tvrdi kako su policajci suzdržani nakon što su policijska ubistva civila izazvala bijes javnosti. Zbog takvog jednog incidenta i on je smijenjen. Jedan njegov policajac 2014. godine ispalio je 14 metaka u 17-godišnjaka naroružanog nožem.

“Policajci su izloženi napadima. Tako se osjećaju. Nisu voljni izložiti opasnosti ni sebe ni svoje porodice”, dodaje.

Ako se nešto ne promijeni, zbog kombinacije porasta nasilja i nevoljkosti policije da djeluje, male su šanse da se nivo nasilja u ovoj godini u Chicagu smanji.

Izvor: Al Jazeera