Više investicija u Hrvatskoj, birokratija i dalje spora

Hrvatska je danas bolja destinacija za investitore nego što je bila prije nekoliko godina, poručeno je s Vladine konferencije o investiranju.

Više je izravnih ulaganja, a kraće je vrijeme za dobivanje dozvola za građenje, tvrde u Vladi. Je li tako i u praksi, istražila je reporterka Al Jazeere, Ivana Brkić Tomljenović.
 
Vlasnik tvrtke koja se bavi projektiranjem često obilazi vrata institucija u kojima se sređuje dokumentacija.

Ishoduje dozvole za investitore. Novi zakon, kaže Silvio Žagar, ubrzao je proceduru izdavanja građevinske dozvole.

Ali, nije pojednostavio ono što joj prethodi – prikupljanje opsežne dokumentacije. “Najkraći je postupak trajao 10 dana, a najduži još traje – više mjeseci i nije još završio”, kaže Žagar.

Ubrzano izdavanje dozvola

U zagrebačkom uredu za graditeljstvo, prosjek za izdavanje dozvole je 30 dana. Prije je bio više mjeseci. Dozvolu u jednom danu još nisu izdali.

“Teoretski, da ako nije potrebno pozivati susjede, ako parcela nije omeđena sa susjedima, ako je omeđena cestom, onda je moguće izdati je u jednom danu”, kaže Ivica Rovis iz Odjela za graditeljstvo Grada Zagreba.

Varaždinski ured teoriju je primijenio i u praksi pa je i nagrađen na vladinoj konferenciji o investiranju.

“Doista se može za jedan dan dobiti dozvola. Ja sam bila prošli tjedan u jednoj županiji, ovaj tjedan idem u druge županije koje se uhodavaju i izdaju dozvole u 20 dana. što je izuzetno dobro jer kada dođemo na 15 dana napravili smo izuzetno dobar posao”, rekla je Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva Hrvatske.

Prema procjenama Svjetske banke, prošle se godine u prosjeku na građevinsku dozvolu čekalo 317 dana.

Prosjek je popravio, kažu u Vladi, novi zakon te sustav e-dozvola, koje se izdaju elektroničkim putem. No, poslodavci i dalje nisu zadovoljni.

‘Šuma birokracije’

“Mi još uvijek imamo tu šumu birokracije, jer vi kada ulazite u projekt ne znate koliko će trajati, što vam sve treba, koliko će koštati jer vi od stepenice do stepenice dolazite no novih informacija”, objašnjava Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Informacija kojom se Vlada hvali jest da je unatoč šumi birokracije povećan broj izravnih stranih investicija u Hrvatsku.

U 2014. one su iznosile 2,87 milijarda eura, što je četiri puta više nego godinu prije, kada je bilo 735 milijuna eura. “Hrvatska je danas bolja destinacija za ulaganje nego prije par godina”, tvrdi potpredsjednik Vlade, Branko Grčić.

I bolja od susjeda, tvrde u Vladi. Politički je stabilna i s konkurentnom radnom snagom. S posljednjim se investitori već godinama ne slažu.

Izvor: Al Jazeera