Više mrtvih u bombaškom napadu i borbama u Jalalabadu

Afganistan, Napad, Jalalabad
Blizu 30 osoba je zbrinuto u bolnicama, ali se očekuje veći broj žrtava, jer su borbe nastavljene (EPA)

Afganistanske snage sigurnosti su se suprotstavile skupini napadača na vladine objekte u nedjelju u Jalalabadu, pri čemu je najmanje devet osoba smrtno stradalo, a deseci su ranjeni, rekli su dužnosnici.

Na početku napada čule su se tri eksplozije u objektu u kojem su smješteni vladini uredi za izgradnju i financije, rekao je glasnogovornik provincije Nangarhar Attahullah Khogyani, kako prenosi Fena.

Tijela jednog policajca i osam civila, među kojima su trojice djelatnika odjela financija prebačena, su u bolnice Jalalabada, rekao je šef zdravstvene službe grada i dodao je da 36 osoba ranjeno.

Naoružani i raketnim bacačima

Policijski dužnosnici priopćili su da je bombaš samoubojica aktivirao eksploziv koji je nosio na sebi na ulazu u zgradu, a da je grupa napadača potom ušla u objekt i otvorila nasumičnu paljbu iz vatrenog oružja, prenosi Anadolija.

Četvorica napadača naoružani i raketnim bacačima nastavili su borbu sa snagama sigurnosti.

Do sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad, no skupina Islamska država Irak i Levant i pobunjenički talibanski pokret učestalo su ciljali vladinu i civilnu infrastrukturu posljednjih mjeseci. 

Nasilje u Afganistanu je pojačano od kada su talibani najavili proljetnu ofenzivu te odbili poziv na sudjeluju na izborima u listopadu.

Stotine žrtava ove godine

Ovaj događaj posljednji je u nizu napada u kojima su ove godine poginule stotine Afganistanaca i Vladu predsjednika Ashrafa Ghanija, koju podipiru zapadne zemlje, stavile pod jak pritisak.

U napadu u ponedjeljak, kada je eksplodirala bomba u džamiji dok su se vjernici molili i registrirali u improviziranom centru za registraciju birača, poginulo je 17 osoba.

Ni ISIL, ni talibanski pokret nisu preuzeli odgovornost za taj napad.

Izvor: Al Jazeera i agencije