Više nema preživjelih pod ruševinama u Nepalu

Nepalci su ogorčeni i bijesni na svoju Vladu koju optužuju da nije učinila ništa da im pomogne (Reuters)

Nepalska Vlada je objavila: nema više preživjelih pod ruševinama, a hiljade se vode kao nestali, čime je isključena svaka mogućnost da ima preživjelih nakon razornog zemljotresa.

Prema posljednjim podacima poginula je 6.841 osoba. Hiljade njih se vode kao nestali.

“Sedam dana je proteklo od potresa. Ne vjerujem da postoji mogućnost da pronađemo preživjele pod ruševinama”, rekao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Laxmi Prasad Dhakal.

Prema najnovijim prikupljenim podacima u potresu je povrijeđeno 14.023 osoba. Potres je također usmrtio više od stotinu osoba u Indiji i Kini.

Ranije su dužnosnici nastavili tragati kako bi utvrdili gdje se nalazi najmanje 1.000 Evropljana, uglavnom ljubitelja trekkinga koji su se u trenutku katastrofe zatekli u području Everesta i Langtanga, zone u koju je pristup otežan, a blizu je epicentra potresa koji je uništio infrastrukturu.

“Proglašeni su nestalima, no ne znamo tačno kakav je njihov status”, rekla je novinarima u Katmanduu Rensje Teerink, ambasadorica Evropske unije u Nepalu. Kazala je također da je potvrđena smrt 12 državljana EU.

Humanitarna kriza

Prema riječima druge osobe iz EU, većina tih državljana vjerovatno je živa i zdrava, no zbog nepristupačnosti zonama pogođenim potresima nastupila je svojevrsna informacijska blokada.

Nepalci su ogorčeni i bijesni na svoju Vladu koju optužuju da nije učinila ništa da im pomogne.

“Nivo razaranja vjerovatno bi premašio mogućnosti bilo koje Vlade”, ocijenila je voditeljica humanitarnih operacija u Ujedinjenim narodima Valerie Amos koja je u četvrtak stigla u Nepal.

Stanje je katastrofalno u okrugu Gorkha koji je bio vrlo teško pogođen i gdje je stanovništvo užasnuto stalnim replikama potresa.

“Tlo nastavlja podrhtavati svaki dan. Ne znamo više hoćemo li preživjeti”, rekao je Gopal Gurung u selu Laprak.

Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) zatražila je hitno osam miliona dolara za pomoć poljoprivrednicima kako bi se izbjegla najteža nestašica hrane i omogućila sadnja riže što se kalendarski treba učiniti krajem maja.

Holandska pomoć

Holandija je za jedan dan skupila 8,6 miliona eura pomoći Nepalu, kojeg je pogodio zemljotres jačine 7,8 stepeni po Richterovoj skali, javlja Anadolija.

Kampanji koju je predvodio Savez organizacija za humanitarne pomoći (SHO), su, pored građana, svoju podršku dali i mnogi političari, umjetnici i druga poznata imena iz javnog života.

Novac je prikupljen donacijama i akcijama koje su emitirali televizijski i radio kanali.

Glasnogovornik ove kampanje Gijs de Vries je kazao kako će se narodu pogođenom zemljotresu prvo poslati namirnice, lijekove i šatore.

Organizatori ove kampanje dodali da će se nastaviti akcije prikupljanja pomoći.

Izvor: Agencije