Više nije tajna: Izrael pokušava doprijeti do zaljevskih zemalja

Netanyahuova posjeta Omanu bila je usmjerena na palestinsko-izraelski konflikt i bliske veze s Trumpom (Reuters)

Bila je to nezamisliva scena prije samo sedam dana – izraelska ministrica, s očima napunjenim suzama radosnicama, ponosno je pjevala himnu svoje zemlje na sportskom događaju u srcu arapskog svijeta.

Spektakl u kojem Miri Regev pjeva Hatikvu, koja opisuje jevrejsku čeznju za domovinom, bio je samo jedan u seriji javnih istupa izraelskih zvaničnika u zaljevskim arapskim državama, u kojima su nekad imali tajne kanale komunikacije kako bi istupili u javnosti.

Premijer Benjamin Netanyahu godinama se hvalio toplim odnosima s ključnim arapskim zemljama koje nemaju diplomatske odnose s Izraelom. Međutim, te veze, još uvijek uveliko nepopularne u arapskoj javnosti, bile su rijetko vidljive, piše agencija AP.

To se promijenilo u petak, kada je Netanyahu nenajavljeno posjetio Oman, gdje se susreo s dugogodišnjim vladarom, sultanom Qaboosom bin Saidom. To je prva posjeta izraelskog lidera maloj zaljevskoj državi u više od 20 godina. Oman je američki saveznik, gdje su se često odvijali pregovori između SAD-a i Irana.

“Ovo su bili važni razgovori – i za državu Izrael, i za izraelsku sigurnost. Bit će toga još”, rekao je izraelski premijer svojim ministrima u nedjelju.

Emocionalni nastup tvrdolinijašice

Dok je govorio, Regev je bila u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, s izraelskom delegacijom na džudo takmičenju – gdje se desila scena njenih suza radosnica nakon zlatne medelja izraelskog tamičara Sagija Mukija – a Netanyahuov ministar komunikacije posjetio je UAE zbog sigurnosne konferencije.

Izraelski ministar saobraćaja Yisrael Katz trebao bi posjetiti Oman sljedeće sedmice, kako bi učestvovao na konferenciji na kojoj planira predstaviti svoj plan za željezničku povezanost između zaljevskih zemalja i Izraela.

Čini se da je izražavanje zabrinutosti zbog Irana ono što je zajedničko ovim posjetama. Izrael i mnoge arapske zaljevske države smatraju Iran destabilizirajućom snagom, koja se miješa u sukobe i podržava rivale u regiji. Oman, koji graniči sa Saudijskom Arabijom, često je imao medijatorsku ulogu u regiji.

To, također, daje šansu ovoj arapskoj zemlji da traži usluge od Washingtona. Predsjednik Donald Trump obećao je da će predstaviti plan za “dogovor stoljeća” za mir na Bliskom istoku, a uloga Saudijske Arabije, kao utjecajnog igrača, došla je u pitanje nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu u Istanbulu.

Emocionalni nastup Regev u nedjelju u na dodjeli medalja u Abu Dhabiju događaj je bez presedana i pogotovo je značajan zbog njenih političkih stavova. Kod kuće je ona govorljiv nacionalista, popularna među tvrdolinijašima. U Abu Dhabiju Regev je, također, posjetila veliku džamiju Sheikha Zayeda. Noseći lagano omotan šal na glavi i tradicionalnu odjeću do poda, toplo su je dočekali lokalni zvaničnici. 

Trump pokušava dobiti podršku Rijada

Dok su posjete Netanyahua i njegovih ministara veliki PR događaj u samom Izraelu, to ne znači nužno da se radi o tome da su Arapi prigrlili Izrael. Palestinsko-izraelski sukob ostaje emocionalno pitanje u arapskoj javnosti i odnosi će vjerovatno ostati ograničeni bez mirovnog ugovora.

Izraelske snage ubile su više od 160 Palestinaca tokom višemjesečnih protesta u Pojasu Gaze protiv izraelske blokade i produbljavanja humanitarne krize. Mirovni proces je zamrznut već godinama, a palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je prekinuo veze s Washingtonom nakon što je Bijela kuća proglasila Jerusalem glavnim gradom Izraela prošle godine i premjestila svoju ambasadu u taj grad.

Palestinci strahuju od toga da Trump pokušava dobiti podršku Rijada i drugih zaljevskih država kako bi izvršili pritisak na Palestince da prihvate mirovni plan bez ispunjavanja njihovih zahtjeva. Čini se da je Netanyahuova posjeta Omanu bila usmjerena na palestinsko-izraelski konflikt i njegove bliske veze s Trumpom. Na poziv Izraela, SAD se ove godine povukao iz iranskog nuklearnog dogovora.

Nakon posjete, ministar vanjskih poslova Omana Yousef bin Alawi ukazao je da je sastanak jedva bio strateški pokušaj u bavljenju s nekim od gorućih pitanja Bliskog istoka. On je u intervjuu za Al Jazeeru rekao je da je Netanyahu inicirao sastanak kako bi predstavio svoje poglede na pitanja Bliskog istoka sultanu Qaboosu.

“Oman stavlje sebe u izraelsko-palestinski mirovni proces zbog jednog očiglednog razloga, a to je što su arapske zemlje tako podijeljene”, kaže Sigurd Neubauer, stručnjak za Oman koji živi u Washingtonu.

‘Cijena je američka valuta’

Oman je, također, jedina arapska država u Zaljevu koja može biti domaćin Netanyahuu bez straha od destabilizirajućih nereda, kaže Neubauer. To je zato što sultan Qaboos, na vlasti od 1970. godine, ima direktne kanale komunikacije s nekoliko glavnih igrača u regiji, zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj politici nemiješanja.

Oman je posredovao u puštanju zapadnih zatočenika u Jemenu i osigurao komunikaciju između Washingtona i Teherana za vrijeme adminstracije Baracka Obame. Član je Vijeća za zaljevsku saradnju, kojeg predvodi Rijad, ali nije se priključio Saudijskog Arabiji u blokadi Katara i ratu u Jemenu.

Čak se i u saopćenjima palestinskog Fataha i Irana ne osuđuje Oman zbog posjete Natanyahua, nego se, umjesto toga, kritiziraju pokušaji Izraela da normalizira odnose s arapskim državama prije nego što se postigne mirovni dogovor. Oman je ovom posjetom poslao poruku Trumpovoj administraciji da je vrijedan regionalni igrač.

“Cijena ovoga je američka valuta. Oman može pokazati da je posrednik ne samo između Izraela i Palestine, nego između Irana i Izraela”, kaže Yoel Guzansky, istraživač izraelskog Instituta za sigurnosne studije.

Izvor: Agencije