Više od 140 mrtvih u talibanskom napadu na bazu

Ovakvi napadi izazivaju dodatnu paniku među stanovništvom jer je riječ o relativno mirnoj pokrajini (EPA)

Najmanje 140 afganistanskih vojnika ubijeno je u petak u napadu talibana koji su, kako se navodi, bili odjeveni kao vojnici, navode zvaničnici i dodaju kako bi ovo mogao biti najsmrtonosniji napad na neku vojnu bazu vojske Afganistana u historiji.

Zvaničnik iz sjevernog grada Mazar-i-Sharif, mjesta gdje se napad desio, izjavio je u subotu kako je najmanje 140 vojnika poginulo te kako je približno jednak broj ranjen.

Drugi zvaničnik je naveo kako bi crni bilans mogao biti i veći.

Ukupno 10 napadača

Napad se desio nedaleko od džamije u bazi kada su vojnici odlazili sa molitve petkom, kazao je glasnogovornik vojske Nasratullah Jamshidi.

Šest napadača u dva vojna vozila rekli su čuvarima kapije kako prevoze ranjene vojnike i kako hitno moraju ući, dodaje Jamshidi.

“Ukupno je 10 napadača učestvovalo u udaru na snage afganistanske vojske. Sedam od njih je ubijeno, dva su se raznijela, a jednog su uhvatile afganistanske snage”, ističe glasnogovornik Ministarstva odbrane Dawlat Waziri.

Napadnuta baza je sjedište 209. brigade afganistanske nacionalne armije, koja djeluje na većem dijelu sjevernog Afganistana, uključujući provinciju Kunduz, gdje su česte borbe.

Rob McBride, novinar Al Jazeere, iz prijestolnice Kabula javlja kako su napadače okružili afganistanski komandosi.

Poznata shema udara

“Napad je urađen s poznatom shemom udara – samoubilački napad automobilom-bombom na kapiju baze te potom upad u bazu. Napadači su bili jako naoružani, imali su samoubilačke prsluke i automatsko oružje“, ističe on, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid preuzeo je odgovornost za napad.

“Naši borci su nanijeli velike žrtve afganistanskoj vojsci u toj bazi”, istakao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije