Više od 40 djece preminulo u indijskoj bolnici u dva dana

Epidemije encefalitisa svake godine odnose stotine života, posebno u monsunskim razdobljima (Reuters)

Državna bolnica u saveznoj indijskoj državi Uttar Pradesh našla se u žiži javnosti nakon što je u protekla dva dana u njoj preminulo najmanje 42 djece.

Dr. PK Sing, načelnik bolnice u Gorakhpuru, kazao je Al Jazeeri da je najmanje 386 djece u toj bolnici umrlo tokom augusta zbog više razloga, uključujući sezonsku epidemiju encefalitisa.

Singh je kazao da je sedmero djece preminulo od posljedica encefalitisa u proteklih 48 sati, dok su ostala djeca preminula zbog drugih zdravstvenih komplikacija.

Bolnica se našla na udaru medija ranije ovog mjeseca kada je najmanje 60 djece umrlo za četiri dana, nakon čega su vlasti pokrenule istragu i otpustile načelnika.

U isto vrijeme zabilježeno je i smanjenje isporuke kiseonika.

Tim eksperata iz New Delhija kasnije je kazao da prekid isporuke nije uzrok smrti, ali javnost u Indiji i dalje je bila nezadovoljna zbog činjenice da je bolnica dozvolila da nestane kiseonika.

Česte epidemije

Epidemije encefalitisa svake godine odnose stotine života, posebno u monsunskim razdobljima.

Bolest je često izazvana zaraženom vodom ili hranom, ubodima komaraca ili udisanjem kapljica zaražene osobe.

Indija izdvaja oko jedan posto BDP-a na javno zdravstvo po čemu je u grupi država koje najmanje troše na svijetu za taj sektor.

Indijske vlade redom su bile kritizirane jer nisu reformirale sistem zdravstvene zaštite koji je preopterećen, s hroničnim manjkom ljekara i urušenom infrastrukturom.

Vlada je proteklih godina povećala budžet za zdravstvo i obećala učiniti zdravstvenu zaštitu pristupačnijom za siromašne.

Izvor: Al Jazeera i agencije