Više od 400 poginulih u zemljotresu na granici Irana i Iraka

Više od 400 osoba je poginulo, a najmanje 4.000 je povrijeđeno u zemljotresu jačine 7,3 stepeni, koji je u nedjelju pogodio granično područje između Iraka i Irana.

Spasilačke ekipe i vojska u pogođenom području tragaju za preživjelima u ruševinama objekata.

Iako je epicentar potresa bio u Iraku, najveća šteta počinjena je u susjednom Iranu.

“Iranci su veoma brzo na terenu rasporedili timove za hitni odgovor. Otvorili su poljske bolnice, poslali tešku mašineriju kako bi došli do onih koji su možda zatrpani pod ruševinama”, javlja iz Bagdada reporter Al Jazeere Imran Khan.

“Iran je jedno od seizmički najaktivnijih područja u svijetu, tako da dobro znaju kako trebaju reagovati. Ali to i dalje ne znači da će situacija ubrzo biti riješena.
Sedamdeset hiljada osoba je raseljeno. Čuli smo i da je jedno postrojenje za vađenje prirodnog gasa zatvoreno iz sigurnosnih razloga. Ako zahladi, to će imati ozbiljne posljedice jer će stanovništvo biti bez grijanja, a neće moći ni kuhati. Sve u svemu, pred njima je još mnogo problema.

Ali, Iranci se organizuju najbolje što mogu. Pripadnici Revolucionarne garde nalaze se u pokrajini Kermanshah, gdje upravljaju operacijama na terenu. Broj žrtava u toku dana će rasti i vjerovatno će biti prilično velik. Iako je ovo rijetko naseljena oblast sa malim selima, bez većih gradova, zemljotres je pogodio široko područje u kojem kuće nisu građene tako da izdrže zemljotrese. Zbog toga će broj poginulih rasti”, javlja naš reporter.

Vanredno stanje

Američka geološka agencija USGS objavila je kako je žestoki potres najbliži gradu Halabjan, jugoistočno od Sulaymaniyaha, u poluautonomnoj kurdskoj regiji na sjeveru Iraka.

Zemljotres, koji se osjetio čak do Katara, desio se u 9:18 sati po lokalnom vremenu, a epicentar mu je bio na dubini od 33,9 kilometara.

Khan je kazao da su se u vrijeme potresa u Bagdadu zaustavili automobili, jer se sve počelo ljuljati.

“Bagdad nije sklon potresima, pa je šok bio vidljiv na licima ljudi kada su počeli izlaziti vani. Prvih nekoliko sekundi sam, zapravo, mislio kako se desila neka eksplozija, ali kako je trajalo do minute, shvatio sam je potres”, kazao je on.

Iran je jedna od seizmički najaktivnijih država svijeta.

Potres od 6,6 stepeni sravnio je 2003. godine historijski grad Bam, na jugoistoku Irana, sa zemljom i usmrtio 26.000 osoba.

Sa druge strane granice, zvaničnici iz Sulaymananiyaha objavili su vanredno stanje u ranim satima ponedjeljka, kako bi se utvrdile posljedice potresa.

Izvor: Al Jazeera