Više od 500 tijela ekshumirano iz masovne grobnice u Raqqi

Masovna grobnica
Prema riječima lokalnog dužnosnika uključenog u posao u Hammoud al-Shawakhu, do sada je ekshumirano 516 tijela (EPA)

Lokalni dužnosnik u Raqqi izjavio je u utorak kako je više od 500 tijela do sada ekshumirano iz jedne od najvećih masovnih grobnica otkrivenih u blizini tog sirijskog grada, nekadašnjeg glavnog grada samozvanog kalifata skupine Islamska država Irak i Levant.

Nakon više od mjesec dana nakon što je počelo iskapanje iz masovne grobnice Panorama, forenzički timovi su nastavili iskopavati tijela sahranjenih tijekom četvoromjesečne kampanje oslobađanja Raqqe, prenosi Tanjug.

Procjenjuje se da je tamo pokopano blizu 1.500 ljudi, prenio je AP.

‘Utrka s vremenom’

Prema riječima lokalnog dužnosnika uključenog u posao u Hammoud al-Shawakhu, do sada je ekshumirano 516 tijela.

Organizacije za ljudska prava kažu kako su zabrinute da lokalne skupine ne dobivaju pomoć koju trebaju u pitanjima forenzičke ekspertize i ljudskih resursa.

“U utrci s vremenom smo. Ta se tijela raspadaju eksponencijalnom stopom”, kaže Sara Kayyali iz organizacije Human Rights Watch.

Amnesty International prošlog je mjeseca objavio kako su razmjeri razaranja u Raqqi “šokantni” i tisuće tijela u tom bivšem uporištu ISIL-a tek trebaju biti ekshumirane.

Sirijske demokratske snage, kurdsko-arapski savez, protjerale su 17. listopada 2017. godine borce ISIL-a iz Raqqe, uz zračnu podršku međunarodne koalicije predvođene SAD-om.

Lokalne vlasti procjenjuju da su u ofanzivi poginule tisuće civila, a njihova tijela bačena su u zajedničke grobnice ili ostavljena ispod ruševina.

Hiljade ubijenih civila

ISIL je 2014. godine, nakon munjevitih ofenziva, zauzeo gotovo trećinu Iraka i gotovo polovicu Sirije, proglasivši samozvani kalifat na tom području.

Koalicija protiv ISIL-a priznaje da je ubila više od 1.100 civila u Siriji i Iraku, no organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da je ta brojka značajno veća.

Sirijski opservatorij za ljudska prava procjenjuje da je u koalicijskim napadima u Siriji poginulo 3.300 civila.

Izvor: Al Jazeera i agencije