Više od 540 miliona eura kazne za udruživanja u autoindustriji

Pokušano je zadržati tržišni udio u transportu novih automobila, kamiona i poljoprivrednih vozila u Evropu i iz nje (EPA)

Evropska komisija kaznila je sedam kompanija s ukupno 546 miliona eura zbog kartelskog udruživanja u oblasti proizvodnje svjećica, kočionih sistema i pomorskog transporta vozila, što je najnovija u nizu strogih kazni izrečenih akterima u sektoru automobilskih dijelova koje su Evropskoj uniji donijele gotovo šest milijardi eura.

Kako piše Financial Times, četiri kompanije – čileanski CSAV, japanski K Line i NIK i norveško-švedski WWL-EUKOR – kažnjene su s ukupno 395 miliona eura zbog kartelskog dogovaranja i popravljanja ponude kako bi zadržale tradicionalni tržišni udio u prekookeanskom transportu novih automobila, kamiona i poljoprivrednih vozila u Evropu i iz nje od oktobra 2006. do septembra 2012. godine.

Kompanija MOL izbjegla je novčanu kaznu od 203 miliona eura nakon što je obavijestila zvaničnike o kartelu, prenosi Tanjug.

Proizvođači automobilskih dijelova Bosch i NGK kažnjeni su s ukupno 76 miliona eura zbog dogovaranja cijena automobilskih svjećica između 2000. i 2011. godine da bi izbjegli međusobnu tržišnu utakmicu.

U kartelima zaposleno 12 miliona radnika

Treći učesnik u kartelu, japanski Denso, izbjegao je novčanu kaznu od gotovo milion eura jer je obavijestio nadležne o kartelu.

Evropska komisija je dobila informaciju o još dva kartela na tržištu kočionih sistema u razdoblju od 2007. do 2011. godine, u čijim su aktivnostima učestvovali njemački proizvođači Bosch i Continental, kao i TRW, nekadašnja američka kompanija, koja je sada također u njemačkom vlasništvu.

Bosch i Continental kažnjeni su s ukupno 75 miliona eura, dok je TRW, kao uzbunjivač, izmakao kazni od 54 miliona eura.

“Karteli su nanijeli štetu evropskim potrošačima i negativno utjecali na konkurentnost evropskog automobilskog sektora, u kojem je u EU-u zaposleno gotovo 12 miliona radnika”, izjavila je evropska komesarka za zaštitu tržišne konkurencije Margrethe Vestager.

Izvor: Agencije