Više od 70 žrtava u Južnom Sudanu

Napadi na kampove sa stokom skoro je svakodnevna pojava u Južnom Sudanu (EPA)

U najnovijem pljačkaškom pohodu u Južnom Sudanu poginulo je više od 70 ljudi, saopćili su zvaničnici te zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Alison Manani Magaya rekao je da su pripadnici plemena Nuer napali zajednicu naroda Dinka u državi Varap, jednu od deset koje čine Južni Sudan.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je samo u državi Jonglei poginulo oko 120.000 ljudi

“Vlada Kartuma naoružala je ovu grupu. Broj ranjenih još nije jasan, ali znamo da su odnijeli mnogo grla stoke, vjerovatno je to i bio razlog napada”, kazao je on.

Oni su tom prilikom ubili više od 70 osoba i oteli najmanje 4.000 grla stoke, a ministar je optužio vladu Sudana da naoružava grupu koja je izvela ovaj napad.

Pljačkaški napad u Varapu je posljednji u nizu napada na kampove sa stokom od decembra prošle godine.

Prepadi između plemena Nuer, Murle i Dinka, najvećih plemenskih grupa u Južnom Sudanu, odnijeli su hiljade života.

Ujedinjeni narodi (UN)e procjenjuju da je samo u državi Jonglei poginulo oko 120.000 ljudi, prenosi AP.

Tenzije nakon odcjepljenja

Tenzije su i dalje visoke od kada se Južni Sudan mirno otcijepio od ostatka Sudana u julu prošle godine, nakon više decenija rata.

Zvaničnik države Varap rekao je listu Sudan tribun, sa sjedištem u Parizu, da su napadnuta sela koja pripadaju etničkoj grupi Luac Jang.

Madot Dut Deng, predsjednik parlamenta, prenio je da su mu zvaničnici rekli da je ubijeno više od 76 ljudi, dok je jedan broj nestao.

Drugi državni zvaničnik rekao je listu da lokalno stanovništvo tvrdi da je ubijeno 100 ljudi.

Južni Sudan stekao je nezavisnost 9. jula 2011. godine, nakon više decenija građanskog rata sa sjeverom.

Cijeli region je preplavljen oružjem, koje se koristi za borbu za vlast među različitim grupacijama, koja se često fokusira na stoku, koja igra ključnu ulogu u zajednicama Sudana.

Novih pola miliona izbjeglica

Zbog nestašice hrane moguće masovne migracije [AFP]

Sukobi su izbili u junu između vladinih snaga i pobunjenika iz Južnog Kordofana, koji su bili na strani juga tokom građanskog rata. Sukob je u septembru prešao i u Plavi Nil.

U Južnom Sudanu, humanitarne agencije već osiguravaju pomoć za 83.000 Sudanaca, koji su pobjegli od bombardiranja iz zraka i kopnenih napada u dvije sudanske države.

Sudanska vlada optužuje Južni Sudan da i dalje pruža podršku pobunjenicima iz “Sudanske narodne oslobodilačke armije sjever” (SPLM-N) u Južnom Kordofanu i Plavom Nilu, što Džuba negira.

Izvor: Agencije