Više od 7.000 američkih vojnika nadomak meksičke granice

Cilj operacij 'Vjerni patriot' je zaustavljanje povorke srednjoameričkih migranata koja ide prema SAD-u (EPA)

Više od 7.000 vojnika stići će “do kraja vikenda” u američke savezne države na granici s Meksikom – Kaliforniju, Arizonu i Teksas – dva dana pre izbora 6. novembra, za koje je predsednik SAD-a Donald Trump postavio imigraciju u središte svoje kampanje.

Taj broj odgovara ranije najavljenom: da će se na granicu poslati 5.239 vojnika, koji će se tamo pridružiti 2.100 pripadnika rezervnog sastava Nacionalne garde, koji su raspoređeni pre nekoliko meseci, rekao je u petak Michael Kucharek, portparol Severne komande američke vojske – Northcom.

Ta vojna komanda nadzire operaciju pod nazivom “Verni patriota”, čiji je cilj zaustavljanje povorke srednjoameričkih migranata koja ide prema SAD-u, kako bi tamo zatražila azil.

Pojačanja će se stacionirati u glavnim vojnim bazama spomenutih država – u vazduhoplovnoj bazi Davis-Monthan u Arizoni, u pomorskim bazama u San Diegu u Kaliforniji i u Corpusu Christi u Teksasu te u bazi korpusa mornaričke pešadije Camp Pendleton u Kaliforniji.

Trump mobilizira birače za izbore

No, njihovo završno raspoređivanje “treba još da se utvrdi”, dodao je Kucharek za AFP.

Po rečima neimenovanog zvaničnika Pentagona, oko 1.000 vojnika je već u petak stiglo u McAllen u Teksasu, gde je jedan od najvećih graničnih prelaza s Meksikom.

Zaduženi su za logistiku, pre svega za gradnju šatora “za naše vojnike”, rekao je Kucharek.

Nekoliko dana pre izbora na sredini mandata, Trump je zaređao s izjavama koje mogu da mobilišu birače, najpre u vezi sa imigracijom.

“Ovo je najezda”, rekao je on u četvrtak, najavivši da bi iduće nedelje trebalo da potpiše izvršnu uredbu o tom pitanju, ne otkrivajući druge pojedinosti.

Trump je kazao da će migranti zaustavljeni na granici biti smešteni u kampove sa šatorima ili drugim objektima dok budu čekali odobrenje zahteva za azil ili progon.

Izvor: Agencije