Više od deset žrtava u napadima u Nigeriji

Dvije jake eksplozije potresle su u ponedjeljak i gradove Kano, na sjeveru, i Maiduguri, na sjeveroistoku Nigerije (Reuters)

Pripadnici grupe Boko Haram u ponedjeljak su zapalili nekoliko crkava i policijskih punktova u sjeveroistočnoj Nigeriji i tom prilikom ubili deset stanovnika, a poginula su i dva policajca.

Ubijen vodeći zapovjednik Boko Harama

Vodeći zapovjednik Boko Harama, identificiran kao Abdullkerim Ibrahim, i dvojica nižih zapovjednika ubijeni su u napadu nigerijske vojske na mjesto Maiduguri, prijestonicu sjeveroistočne države Borno, saopćile su u ponedjeljak Zajedničke borbene grupe nigerijske vojske (JTF).

Glasnogovornik JTF-a u državi Borno, potpukovnik Sagir Musa, potvrdio je novinarima ubistvo pobunjeničkog čelnika, rekavši da je napad u nedjelju izveo kombinirani tim službe državne sigurnosti i vojske u toj nemirnoj nigerijskoj državi.

Kazao je da je operacija izvedena uglavnom s ciljem da se zarobi zapovjednik te sekte, koji je bio na listi najtraženijih militanata.

“Ibrahim je bio zlogasni teroristički zapovjednik, koji je odgovoran za nedavni val ubistava i bombaških napada u Maiduguriju”, izjavio je vojni glasnogovornik.

Nakon ovih napada uslijedili su kontranapadi na gradove Kano na sjeveru i Maiduguri na sjeveroistoku Nigerije, u državi Borno.

„Upadali su u odabrane kuće, u većinski kršćanskom dijelu grada Chibok i ubijali“, rekli su stanovnici.

Blizu 50 naoružanih napadača u automobilima i na motorima izveli su napade na tri crkve, kao i na punktove na granici prema Kamerunu tokom kojih su otvorili vatru na policiju, navode očevici.

Eksplozija uzdrmala grad

Jaka eksplozija desila se ispred džamije u blizini glavne tržnice tekstilom u Kanou i to u prometnom području, kazali su stanovnici.

To su područje, nakon eksplozije, ogradili vojska i policija, javio je AFP.

“Čuli smo glasnu eksploziju, a onda su uslijedili talasi dima u blizini džamije i znali smo da je to bila meta“, kazao je jedan stanovnik koji živi u tom području.

Stanovnici Maidugurija kažu da su čuli veliku eksploziju, ali nisu mogli dati nikakve pojedinosti.

“Bila je to vrlo jaka eksplozija jutros, uzdrmala je cijeli grad”, rekao je jedan stanovnik.

Još nije poznato da li je bilo žrtava u napadu na gradove Kano i Maiduguri.

Izvor: Al Jazeera i agencije