Više od milion sirijskih izbjeglica u Libanu

Broj sirijskih izbjeglica registriranih u Libanu iznosi više od milion osoba, saopćeno je u četvrtak iz Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Dok je broj izbjeglica jednak četvrtini libanskog stanovništva, iz UNHCR-a izražavaju žaljenje zbog “stravičnog rekorda, koji je dodatno pogoršan brzim crpljenjem sredstava i domaćinima koji su na rubu snaga”, prenosi Hina.

“Tri godine nakon početka rata u Siriji Liban je postao zemlja koja zbrinjava najveći broj izbjeglica po glavi stanovnika”, objašnjava se iz agencije UN-a. Ističe se da se “priljev ubrzava”.

Velikodušnost Libanaca

“U aprilu 2012. godine bilo je 18.000 sirijskih izbjeglica u Libanu. U aprilu 2013. bilo ih je 356.000, a sada u aprilu 2014. godine bilo ih je milion”, kaže se u saopćenju UNHCR-a, koji “svakodnevno registrira novih 2.500 izbjeglica” u toj zemlji.

“Libanci iskazuju primjetnu velikodušnost, ali se teško nose s takvim teretom. Liban udomljuje najveću koncentraciju izbjeglica u cijeloj novijoj historiji. Ne možemo ga ostaviti da sam snosi sav taj teret”, ocijenio je Antonio Guterres, visoki komesar UN-a za izbjeglice.

Iz Ujedinjenih naroda navodi se da je blizu 2,5 miliona ljudi izbjeglo iz Sirije, odnosno više od 10 posto sirijske populacije. 

U Libanu je smješteno najviše Sirijaca, a slijede Turska, Jordan, Irak i Egipat.

Mariam al-Khawli, koja je sa suprugom i četvero djece prebjegla iz Sirije u Liban prije dvije godine, spalila se prošle sedmice zbog nedostatka pomoći u hrani i novcu, koju je UN davao izbjeglicama od augusta prošle godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije