Više od polovine mladih Španaca nezaposleni

Veliki red ispred Biroa za nezaposlene u Madridu, 27.januara (EPA)

Stopa nezaposlenosti u Španiji je na kraju 2011. porasla na 22,85 odsto, na najviši nivo u industrijalizovanom svijetu, jer više od polovine mladih u toj zemlji nema posao, pokazali su u petak objavljeni zvanični podaci.

Broj nezaposlenih je premašio granicu od pet miliona, jer je u posljednjem kvartalu pošle godine povećan za 295.300, na 5,27 miliona, saopćio je Nacionalni institut za statistiku.

Stopa nezaposlenosti je u trećem tromjesječju iznosila 21,52 odsto, dok je nivo koji je dostigla na kraju 2011. najviši za 17 godina, prenijela je agencija AFP.

Još dramatičniji podatak je stopa nezaposlenosti među mladima od 16 do 24 godine starosti koja se na kraju prošle godine popela na 51,4 odsto, sa 45,8 procenata na kraju septembra.

Ti pokazatelji daju sumornu sliku Španije, za koju se očekuje da u 2012. potone u recesiju, s daljim rastom nezaposlenosti, s obzirom na to da je nova desničarska vlada još više skresala javne izdatke.

Vlada je krajem decembra objavila kako će deficit za 2011. iznositi osam posto bruto društvenog proizvoda (BDP), a ne ciljanih šest posto, te najavila povećanje poreza na dohodak i nekretnine, uglavnom za bogate, te zamrzavanje plata državnih službenika.

Izvor: Agencije