Više poginulih u eksplozijama u Bejrutu

Najmanje sedam osoba je poginulo u eksplozijama u južnim predgrađima Bejruta, nedaleko od Iranskog kulturnog centra, saopćio je libanski ministar zdravstva Wael Abu Faour.

Dvije eksplozije, a vjeruje se da je riječ o automobilima bombama, desile su se 50 metara udaljene jedna od druge u naselju Bir Hassan u srijedu, a tom prilikom povrijeđeno je više od 100 osoba.

Odgovornost za eksplozije preuzele su Brigade Abdullah Azzam, koje su povezane sa Al-Kaidom, putem poruke na svom Twitter nalogu.

“Uskoro, uz Božju volju, doći će važna saopćenja o napadu na Iranski kulturni centar u Bejrutu od vaše braće u Brigadama Abdullah Azzam, od ćelije Hussein Bin Ali”, navodi se u poruci.

Novinarka Al Jazeera Basma Atassi, koja se javila sa mjesta napada, kazala je kako se začula puščana vatra netom nakon detonacija.

“Veliki dio područja je pogođen eksplozijama. Ljudi plaču i čuje se jaka pucnjava”, javila je Atasi.

Prijetnje Hezbollahu

Ciljano područje je nekoliko metara udaljeno od ambasade Kuvajta te nekoliko stotina metara od ambasade Irana, koja je bila meta bombaškog napada u novembru prošle godine, kada su poginule 23, a desetine osoba povrijeđene.

Val bombaških napada, navodno povezan s ratom u susjednoj Siriji, pogodio je Liban u proteklih nekoliko mjeseci, s velikim brojem poginulih i povrijeđenih.

Mnogi su se desili u šiitskim područjima prijestolnice.

Iran je veliki saveznik Hezbollaha, oružane grupe u Libanu i političkog pokreta.

I Iran i Hezbollah su saveznici sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Sirijski pobunjenici kazali su kako će napadati Hezbollah u Libanu u znak odmazde za njegovo učešće u ratu.

Izvor: Al Jazeera i agencije